![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Stworzyłem formularz z dwoma submitami i mam z związku z tym pytanie czy da się zrobić tak, żeby jeden z submitów otwierał się w nowym oknie, a drugi w tym samym??
Z góry dzięki za odpowiedź |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz się chyba pobawić JavaScriptem(oprogramowanie zdarzenia onsubmit formularza). W czystym HTML tego nie uzyskasz.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź, ale z tego co wyczytałem powininem mieć dwa osobne pliki obsługujące oba zdarzenia. Mam coś co generuje pdf i zapisuje do bazy i coś go generuje pdf ale tylko jako podgląd wydruku. I pytanie czy przy on submit można to zrobić jednym plikiem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie możesz zrobić tak, że dwa submity odsyłają do tej samej strony, ale treść strony zależy od tego, który submit został kliknięty? proste rozwiązanie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
lub dodatkowa opcja w formularzu
|
|
|
![]()
|
|
@gorden tak mam właśnie zrobione. w case switch($_POST['submit']) btw rozwiązanie znalezione gdzieś na tym forum. Ale właśnie z różnych powodów chce żeby jeden submit otwierał wszystko na osobnej karcie przeglądarki, a inny nie otwierał dodatkowej karty. Chodzi o to, ze na dodatkowwej karcie ma być podgląd wydruku, a na tej samej karcie sam wydruk po przyciśnięciu odpowiednich submitów. Próbowałem trochę javy, ale niestety kompletnie się na niej nie znam.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Wcale nie dodatkowa opcja. To jedynie submit z innym name. Robisz detekcję i w momencie przeładowania wykrywasz który kliknięty. Od biedy wystarczy tylko tyle, że kliknięcie w "Save as pdf" dorzuci do normalnego wyniku jeszcze link do utworzonego pliku na serwerze czy coś w tym stylu. Zależy jak bardzo ma to być przyjazne rozwiązanie.
|
|
|
![]()
|
|
Pokaże kod bo nie wiem czy umiem to dobrze wytłumaczyć
I plik obsługujący ten formularz:
Oba submity generują pdf. z tym, ze chciałem żeby Zobacz otwierał się w nowym oknie, a Zapisz w tym samym. Idealną opcją byłoby przy otwieraniu podglądu komunikat o tym, żeby tego nie drukować - ewentualnie blokada drukowania w momencie takie próby - oczywiście różwnież z jakimś komunikatem. Plik na sserwerze się nie tworzy bo nie ma takiej potrzeby. To maly serwis, więc wszystko tworzy się w locie. Ten post edytował jacusek 5.08.2010, 12:41:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałem trochę javy, ale niestety kompletnie się na niej nie znam. (IMG:http://forum.php.pl/style_images/kot-kotara.jpg) |
|
|
![]()
|
|
No dobra, ale to raczej nie pomogło w tym konkretnym problemie
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem do końca o co Ci chodzi, ale kod, który mógłby pomóc.
pierwszy submit pokaże "Oto tekst: $xx" w aktualnej karcie, a drugi - to samo, tylko że w nowej. |
|
|
![]()
|
|
Nie do końca o to mo chodziło. Natomiast częściowo pomogło mi to rozwiązanie:
Częściowo dlatego że teraz obie opcje i zabacz, i zapisz otwierają mi się w nowym oknie. Ten post edytował jacusek 6.08.2010, 10:02:33 |
|
|
![]()
|
|
dwa_submity.php
ten kod mi działa, wszystko się wyświetla jak powinno. w starej karcie submit o nazwie "zapisz", a w nowej - submit "zobacz". oba wyświetlają podaną treść w warunkach. nie wiem, czemu Ci nie działa. spróbuj zrobić to na podstawie mojego kodu, lub go przerobić. Ten post edytował gorden 6.08.2010, 11:04:19 |
|
|
![]()
|
|
Niestety u mnie nie działa (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) . Na różnych przeglądarkach niestety (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) . ale jeszcze powalczę i może spróbuję zrobić od początku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Co tu robić od początku? (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) skopiuj podany kod, wklej i uruchom. Wpisz jakiś tekst i kliknij w któryś button.. Spróbuj najpierw bez przerabiania. U mnie czy formularz w oddzielnym pliku, czy w jednym, oba działają.
|
|
|
![]()
|
|
Widzisz problem polega na obsłudze błędów, która sprawdza czy jest wypełniony formularz. Bez obsługi, która jest przecież konieczna rzeczywiście działa i to jest dla mnie zagadka.
//edit No i pojawia się inny problem. Bo niby obsługa problemów działa, ale jeżeli chociaż raz użyję przycisku zobacz - wówczas przeglądarka z jakieś nieznanego mi powodu przy kaźźdym następnym przycisku zapisz otwiera mi w nowym oknie. Kiedy odświeżę stronę z formularzem to wszystko jest OK. //edit2 Niestety błąd jest we wszystkich przeglądarkach jest taki sam. Więc błąd tkwi gdzieś w skrypcie Ten post edytował jacusek 6.08.2010, 12:47:27 |
|
|
![]()
|
|
Dziwne.. kiedy kliknę zobacz, po czym zapisz, button zapisz otwiera się w nowej karcie, dopóki nie odświeżymy strony.. Zawsze możesz w ostateczności zrobić w nowej karcie, bez problemu.
Nie wiem jak rozwiązać ten problem, wybacz.. Ten post edytował gorden 6.08.2010, 12:51:02 |
|
|
![]()
|
|
no właśnie dziwne. Nie bardzo mogę zrobić to w nowej karcie to wtedy dane z formularza zawsze będą znajdowały się na pierwsze stronie i może to powodować że będą dwa razy do bazy wprowadzane. A to już kompletnie bez sensu
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 23:27 |