![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. W ramach treningu piszę sobie "generator userbarów". Mam dwa pliki - formularz.html - gdzie wypełnia się pola, i skrypt - który wszystko wykonuje.
I mam problem. Chcę zrobić aby można wybrać wygląd za pomocą radio, także kolor. Koło guziczka byłby obrazek jak to wygląda. Myślałem o $_GET ale nie wychodziło. Może ktoś pomóc? Skrypt możecie znaleźć tu - http://csinqo.za.pl/formularz.html refresh. czekam na pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Kod <input type=radio name=wybor value="wybor1"> <input type=radio name=wybor value="wybor2"> Przed tym jakąś formę GET/POST i tyle jescze: Daj w skrypcie Kod if($_POST['wybierz'] == 'wybor1') { // jesli wybrany 1 } else { // jesli wybrany 2 } i jedziesz dalej Czyli: Kod <?php
// Set the content-type header('Content-type: image/png'); // Otwieranie obrazka if($_POST['wybor'] == 'wybierz1') { $img = imagecreatefrompng('images/userbars/user.png'); } else { $img = imagecreatefrompng('images/userbars/inny_OBRAZEK.png'); } // Kolory $white = imagecolorallocate($img, 255, 255, 255); $grey = imagecolorallocate($img, 128, 128, 128); $black = imagecolorallocate($img, 0, 0, 0); // Pisanie tekstu $nick = $_POST['nick']; $msg = $_POST['msg']; // Sciezka czcionki $font = 'visitor2.ttf'; // Laczymy w kupe otwieranie obrazka rozmiar czcionki kat x y kolor czcionka tekst imagettftext($img, 15, 0, 13, 13, $black, $font, $nick); imagettftext($img, 15, 0, 13, 30, $black, $font, $msg); // Zapis imagepng($img); imagedestroy($img); ?> Ten post edytował toaspzoo 14.05.2011, 10:22:08 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj niee, o to mi nie chodziło, ale i tak masz plusa. Czekam na dalsze odpowiedzi.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Cytat Oj niee, o to mi nie chodziło, ale i tak masz plusa. Czekam na dalsze odpowiedzi. A o co dokładniej ? |
|
|
![]()
|
|
Tak.
Powiedzmy, że mam przygotowane 4 obrazki. Do każdego obrazka jest osobne radio. Jeżeli nie wybierze się żadnego obrazka będzie echo, a jak sięwybierze jedne z dostępnych, takie będzie tło. Jednak nie ma to być tak że jeżeli nie wybiore tego, to będzie ten, bo to za bardzo nie ma sensu.. |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem, że jeśli dasz radio jedno, to będzie jeden obrazek, jak drugie, to drugie
P.S. Dalej nie rozumiem - przedstaw to graficznie... |
|
|
![]()
|
|
Tego nie da się wytłumaczyć prościej! jeżeli wybiorę te radio, jest taki obrazek, jeżeli te, inny, a jeżeli inne radio, inny obrazek..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
czyli zamiast guziku obrazek?
|
|
|
![]()
|
|
Obojętnie. Żeby działało. Akurat tego nie umiem. Może być guzik, a może być obrazek..
|
|
|
![]()
|
|
Jak już mówiłem, zilustruj to graficznie, bo mam ważenie, że nikt Cię nie rozumie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Powiedzmy..
Mamy cztery radia.. Do każdego radia jest przypisany obrazek.. niżej są dwa pola tekstowe aby wpisać tekst (to działa..) (*) Obrazek1 (*) Obrazek2 (*) Obrazek3 (*) Obrazek4 ____________ |___________| Nick ____________ |___________| Wiadomość Gdy wybiorę pierwsze radio, koło którego będzie znajdował się pogląd obrazka, właśnie taki obrazek zostanie wykorzystany do tworzenia userbara. Logicznie, jeżeli wybiorę inne radio, będzie inny obrazek przypisany do tego radia. Prościej tego nie da się wytłumaczyć. Ewentualnie może być wybierane z listy.. <select> Myślałem też jak przypisać jakieś value dla każdego radia.. Ten post edytował iNq0 15.05.2011, 15:43:48 |
|
|
![]()
|
|
No to, to zrobiłem w tym powyżej (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif) !!!!
Kod <form action="skrypt.php" method="post"> Nick:<input type="nick" name="nick" class="input" > <br> Wiadomosc:<input type="msg" name="msg" class="input" > <input type="submit" value="Wyslij" > Kod if($_POST['wybor'] == 'wybierz1') { $img = imagecreatefrompng('images/userbars/user.png'); } else { $img = imagecreatefrompng('images/userbars/inny_OBRAZEK.png'); } Cytat Witam. W ramach treningu piszę sobie "generator userbarów". Mam dwa pliki - formularz.html - gdzie wypełnia się pola, i skrypt - który wszystko wykonuje. W ramach treningu (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Tak, nie można? Jestem dosyć zielony w PHP, więc trening się przyda.
Już sobie poradziłem z problemem dzięki wskazówką toaspzoo Dzięki wszystkim. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 17:43 |