![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam fragmenty htmla i zastanawiam się co bardziej wydajne, przepuszczanie kodu przez echo, czy dopiero poza ?> ? Czy ma jakiekolwiek znaczenie?
-------------------- ....
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zacznij od tego: http://en.wikipedia.org/wiki/Program_optim...hen_to_optimize
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
echo nie służy do wyświetlania kodu html, nie mieszaj tego.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli to się 2 linijki html'owego kodu to po prostu to wyprintuj http://pl2.php.net/manual/pl/function.print.php
Jeżeli więcej to znacznie lepiej będzie poza ![]() Ten post edytował o2w5n778 3.09.2011, 17:45:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy przypadkiem print nie wyszedł już z mody? -Tak słyszałem. Czym się w ogóle różni od echo?
Czyli wszędzie gdzie chcę wykorzystać zdefiniowaną wcześniej zmienną muszę robić:
? Bo inaczej będzie to "wyświetlanie kodu html'owego" w php, czyli błąd? Ten post edytował Etil 3.09.2011, 18:05:13 -------------------- ....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up print zwraca true echo nie. A w jakim celu chcesz tak robić?
Nic nie wyświetli. Ten post edytował !*! 3.09.2011, 18:06:56 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Nie wyświetli, bo? Zmienną zdefiniowałem w innym "<?php" i wyświetla, więc nie rozumiem.
Bo stworzyłem pewną tablicę, dzięki której, nazwa sama zmienia się w link i chciałbym by wszędzie gdzie zostanie napisane np "google" zmieniało to automatycznie na link W w/w temacie są szczegóły i moje pytanie w ostatnim poście. Jeśli ktoś mógłby pomóc byłbym bardzo wdzięczny - za każdą radę. Ten post edytował Etil 3.09.2011, 18:17:21 -------------------- ....
|
|
|
![]()
|
|
Nie wyświetli bo niby jak? Aby coś wyświetlić musisz napisać
A co do 2 pytania, to już w tamtym temacie masz rozwiązanie. Ten post edytował !*! 3.09.2011, 18:25:40 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
A jak robią to np twórcy phpbb, gdzie po wpisaniu {U_SEARCH} "domyśla się" że ma wstawić link do wyszukiwarki?
-------------------- ....
|
|
|
![]()
|
|
Od tego jest tzw. system szablonów.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 17.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg mnie nie ma większego znaczenia. Ja używam zamiennie. Wiadomo że jak mam jedną linijkę to dam echo.. a jak 30 to ucieknę z php. Tak naprawde ważniejsza jest czytelność kodu dla Ciebie (pamiętaj o ucieczce karetki - bo inaczej przeglądanie źródła to katorga).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
u mnie temat wygląda tak, że system szablonów (Zend_View) narzuca mi bardziej wstawianie kodu wyświetlającego w html, a nie odwrotnie i wg mnie jest to bardzo dobre podejście.
a odnośnie tego co lepiej to uważam że najważniejsza jest konsekwencja żeby łatwo było czytać kod. |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 02:24 |