Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML][PHP]Ukrywanie URL do plików z zewnętrznych serwerów
przemekfilu

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Szukałem sporo na temat ukrywania URL downloadu, głównie w języku angielskim. Znalazłem ogrom skryptów, niestety, albo były typowo pod jeden plik lub jeden folder, albo nie były do końca wyjaśnione i nie byłem w stanie ich zrozumieć. Dodatkowo wszystko z około 2006 roku dlatego głupio by mi było odkopywać tamte tematy.

Głównym problemem w moim przypadku są serwery... Nie posiadam jednakowego folderu dla wszystkich plików. Korzystam z darmowych hostingów, więc niedość, że mają one często dziwne linki download (hotlink) to jeszcze nazwa często jest 50cio kilometrowa - randomowa i to właśnie chcę ukryć. Osoba ma mieć możliwość pobrania pliku, a nie mieć możliwości znalezienia hostu (często programy wspomagające pobieranie widzą url).

Moja strona w przykładzie wygląda nastepująco:

Wybieramy z menu film, przenosi to nas do strony głównej tego filmu np example.com/film1/index.php i tu widzimy liste plikow do pobrania np. scena1, scena2, scena3

Chciałem to zrobić w html'u, niestety mogę tam tylko wprowadzić nazwę pliku poprzez: <a href="xyzhost.abc/qwerty123.mp4" download="Scena1.mp4">Scena 1</a>

Chciałbym to zrobić dla każdego filmu osobno np /film1/download.php i w tym pliku dodać każdy z linków dla scen z filmu1. W /film2/download.php znów osobno powklejam linki dla scen z filmu2. chyba, ze można by to zrobić dla większej ilości tj:

Index > Kategoria > Film > Sceny

Czyli jeden plik download w kategorii i tam linki dla scen z film1, film2 i film3. To jeszcze bardziej zmniejszyłoby mi czas potrzebny do edytowania linkow w przyszłości.

Znalazłem oto taki kod:

get.php:
  1. <?
  2.  
  3. $id = $_GET['id'];
  4.  
  5. if ($id = "1") {
  6. $filename = "file1.mp3";
  7. }
  8.  
  9. if ($id = "2") {
  10. $filename = "file2.mp3";
  11. }
  12.  
  13. if ($id = "3") {
  14. $filename = "file3.mp3";
  15. }
  16.  
  17. if ($id = "4") {
  18. $filename = "file4.mp3";
  19. }
  20.  
  21. $conttype = mime_content_type($filename);
  22.  
  23. $content_len=@filesize($filename);
  24. Header("Content-type: ".$conttype);
  25. Header("Content-type: octet-stream");
  26. Header('Content-Disposition: attachment; filename=$filename');
  27. if($content_len!=FALSE)
  28. {
  29. Header("Content-length: $content_len");
  30. }
  31. readfile($filename);
  32. ?>

I linki dla pliku:

1. <a href="get.php?id=1">File 1</a>
  2. ...
  3. <a href="get.php?id=4">File 4</a>

I takie coś w sumie by mnie zadowoliło, ale nie wiem czy ten skrypt jest poprawny i czy schowa linki dla download menagerów. W następnym poscie osoba, który go napisała, powiedziała, żeby osoba, której pomagal nie używała go bo coś tam jest źle. I po kolejnym czasie dodał kolejnego posta z poprawionym kodem, niestety, poprawiony skrypt miał już możliwość dodania tylko i wyłącznie folderu wszystkich plików...
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 03:58