![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc. Postanowilem nauczyc sie PHP (PHP i MySQL "vademecum profesionalisty" z Heliona), wczesniej programujac w c++. Przebrnąwszy w książce przez pierwszy przykład gdzie pobiera sie zmienne, a nastepnie wyswietla chciałem utworzyc coś swojego i tu spotkała mnie przykra niespodzianka. Nie wiem gdzie jest błąd (Eclipse nie pokazuje zadnych błędow w PHP wiec mysle ze są pewnie w html [w ktorym zadnym 'orlem' nie jestem]. Proszę o przejrzenie prostych kodow. Z gory dziekuje i pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
CODE <html> <form action="phpinfo.php" method=post> <table> <tr> <td>zmienna a</td> <td><input type="text" name="zmienna_a" size="3" maxlenght="4"/></td> </tr> <tr> <td>zmienna b</td> <td><input type="text" name="zmienna_b" size="3" maxlenght="4"/></td> </tr> <tr> <td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="pokaz zmienne" /></td> </tr> </table> </html> CODE <?php //wyswietlanie zmiennych echo $_POST_['zmienna_a']; echo '<br>'; echo $_POST_['zmienna_b']; echo '<br>'; echo date('H:i, jS F'); ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 744 Pomógł: 118 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: poziome Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_POST_['zmienna_b']
na $_POST['zmienna_b'] reszta tak samo;) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki wielkie, aż mi wstyd, że tego nie zobaczylem
Miałbym jeszcze jedno pytanie. Nad tym problemem głowiłem się (zanim odpuscilem i zacząlem stosowac styl sredni) dobre kilka godzin i sobie nie poradzilem. Chodzi o taki dopisek (wlasnie nie wiem gdzie to zrobic czy w html, czy juz php [i tak i tak mi nie dziala]) : CODE <?php $_POST['zmienna_a']=$a; $_POST['zmienna_b']=$b; //nie dziala ani na apache (PC) ani na serwerze(100 webspace zdaje sie) ?> dzięki, ktoremu zamiast wlasnie pisac cale $_POST ..... moge poprostu sobie pisac $nazwazmiennej. Za kazdym razem gdy taki dopisek zrobię wtedy nie wyswietla mi zmiennej. Chociaż był mały wyjątek (w przykładzie z podręcznika): CODE <?php $iloscopon = $_POST['iloscopon']; $iloscoleju = $_POST['iloscoleju']; $iloscswiec = $_POST['iloscswiec']; ?> <html> <form action="przetworzzamowienie.php" method=post> <table border=0> <tr bgcolor=#cccccc> <td width="150">Produkt</td> <td width="15">Ilość</td> </tr> <tr> <td>Opony</td> <td align="center"><input type="text" name="iloscopon" size="3" maxlength="3" /></td> </tr> <tr> <td>Olej</td> <td align="center"><input type="text" name="iloscoleju" size="3" maxlength="3" /></td> </tr> <tr> <td>Świece Zapłonowe</td> <td align="center"><input type="text" name="iloscswiec" size="3" maxlength="3" /></td> </tr> <tr> <td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="Złóż zamówienie" /></td> </tr> </table> </form> </html> CODE <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <title>Czesci samochodowe Yanka - wyniki zamowienia</title> </head> <body> <h1>Czesci samochodowe Yanka</h1> <h2>Wyniki zamowienia</h2> <?php echo '<p>Zamowienie przyjete.</p>'; echo '<p>zamowienie wyglada nastepujaco: </p>'; echo $iloscopon.' 0p0n<br />'; //wyswietla sie na serwerze (100webspace), a na apachu(PC) nie echo $iloscoleju.' but3l3k 0lejQ<br />';//wyswietla sie na serwerze (100webspace), a na apachu(PC) nie echo $_POST['iloscswiec'].' 5wi3c <br />';//wyswietla sie i tu i tu echo date('H:i, jS F'); ?> </body> </html> wiem, że to jest pewnie banalnie proste i komuś zawracam "dupę", no ale skoro to nie wymaga duzo wysilku tak jak przy ostatnim megaproblemie to bylbym wdzięczny (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 319 Pomógł: 4 Dołączył: 7.02.2009 Skąd: pless Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz jeszcze jeden bład... a gdzie masz zamknięcie formularza? </form>
|
|
|
![]()
|
|
no fakt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ale zadzialalo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) bardziej w sumie trapii mnie moje drugie pytanie na temat przejscia ze stylu sredniego na krotki (podałem tam przykłady wczesniej (IMG:style_emoticons/default/happy.gif) )
Ten post edytował cyklon 20.11.2009, 23:33:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Żeby w pliku przetworzzamowienie.php działało poprawnie w takim formacie jakim masz teraz zapis zmiennych php, musiałbyś włączyć register_globals, czyli ustawić tą dyrektywę na 1. Co jest nie zalecane. W 1 pliku możesz w zupełności wywalić:
i przenieść same zmienne do drugiego pliku, o np tak:
będzie hulać aż miło. Ten post edytował cojack 20.11.2009, 23:45:54 |
|
|
![]()
|
|
rzeczywiście hula, aż miło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dzieki (IMG:style_emoticons/default/yahoo.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 00:08 |