![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem...
Otóż stworzyłem sobie stronę, a na niej 3 tabele. Pierwszą tabelą jest menu po lewej stronie, drugą jest treść strony, a trzecią- statystyki po prawej stronie. Następnie zrobiłem w php skrypt rankingu. I jeśli w nim ustawię, aby wyświetlał 10 największych rekordów, to jest ok, natomiast jeśli ustawię 20 rekordów, to trzeba przewijać stronę, przez co rozjeżdża się prawa tabela, a dokładniej zjeżdża na dół, i jest niżej od tabeli lewej, co brzydko wygląda. Tak wygląda mój kod:
Mam nadzieję, że ktoś pomoże. Pozdrawiam ;> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 4 Dołączył: 15.09.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
błędem jest generalne użycie tabel do formatowania layoutu strony.
spróbuj: i css:
wysokosc wstawilem dowolna |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie dziw się, że masz problemy skoro:
1. strukturę opierasz o tabele. 2. w tabelach masz nie równe ilości komórek 3. używasz tagów w nie odpowiednim miejscu : <br> między <html> a <head>? ![]() 4. używasz zdeprecjonowanych tagów takich jak: <center>, <font> 5. nie zachowana kolejność tagów: <p><font size="2"><strong><center></strong></font><font size="3"><br><br></font><font size="2"><center> 6. zaczynasz tagi i ich nie kończysz albo na odwrót właściwie to wygląda to tak jakbyś sam tego nie pisał tylko używał jakiegoś edytora wysiwyg więc nic dziwnego że to się sypie, już nie mówiąc o tym, że pewnie pod każdą inną przeglądarką inaczej w inną stronę się sypie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo on używał <meta name="GENERATOR" content="Microsoft FrontPage 5.0">
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 18.04.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
To już nie można używać front page zamiast notatnika? Przynajmniej na szybko mogę podglądnąć, jak wszystko wygląda. A po zapisaniu on dodaje informację taką, jak powyżej, a mi się nie chciało bawić w usuwanie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tu nie chodzi, że nie możesz używać, ale to, że FrontPage tak sieka kod, że głowa boli. Do tego używa zdeprecjonowanych znaczników a co gorsze, robi to w sposób niechlujny i kod przez to zajmuje o wiele więcej niż powinien. By to ująć obrazowo... To tak jakbyś chciał badać żołądek krojąc pacjenta. Niby można, ale nie lepiej użyć sondy? Mniej problemów, mniej komplikacji późniejszych a i pacjent szybciej dochodzi do siebie
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 22.05.2010 Skąd: Kraków/Wężerów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To już nie można używać front page zamiast notatnika? Przynajmniej na szybko mogę podglądnąć, jak wszystko wygląda. A po zapisaniu on dodaje informację taką, jak powyżej, a mi się nie chciało bawić w usuwanie. Ja - jako początkujący - znalazłem kiedyś (ktoś mi na jednym z forów polecił) coś takiego: MAX's HTML Beauty++ 2004 (tutaj do pobrania ZA FREE: http://www.htmlbeauty.com/ ) - polecam szczerze - sam go męczę od dawna i nie zawiodłem się jeszcze. kolorowanie składni dla różnych języków, obsługa składni html, php, js, css, cgi i kilku innych. Posiada podglądaczkę, jednak strony tworzy się oldscoolowo - klawiaturą, a nie myszką (jak w wysiwygach - blee). Ma na prawdę ogromne możliwości, zajmuje mało miejsca (wiem... teraz głupi laptok ma 500GB twardego i 4 GB ramu, ale ja zaczynałem jeszcze w czasach kiedy optymalizacja kodu koniecznością, bo miałem do dyspozycji 16kb na cały program!), szybki, stabilny... Jednym słowem - warto sprawdzić... ![]() -------------------- Pozdrawiam
Tomek / fourup ________________________ Frontpage is not and never been WYSIWYG. (...) It was more like WYSIWTF. (userfriendly.org) Miód jest dla mięczaków! Twardziele żują pszczoły :D |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 50 Pomógł: 4 Dołączył: 15.09.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak człowiek nei ma ochoty wgłębiać się poważniej w temat html+css o php nie wspominając, jako edytor wysiwyg najlepiej używać Dreamwaver, minus, że drogi, plus, że najlepszy wysiwyg na rynku - i robi o wiele mniejszy burdel niż frontpage (używanie FP powinno być zakazane!)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:23 |