![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-esiok- |
![]()
|
Goście ![]() |
Mam taki formularz. Jak zrobic aby dzialal poprawnie? Chodzi mi o wymagane pola do wypelnienia. Czy funkcja empty jest odpowiednia czy powinno tu byc isset? Czy poprawnie zastosowalem operatory or?
<body> <h3>Dziękujemy za zrealizowanie zamówienia w naszym sklepie!<br /> Proszę wprowadzić dane do wysyłki.<br /> Pola oznaczone znakiem * są obowiązkowe</h3> <form method="post" action="baza"> <input type = "hidden" name="suma" value="<?php $suma = $_POST['suma']; echo $suma;?>"/> <table> <tr> <td>IMIĘ*</td> <td><input type="text" name="name" /></td> </tr> <tr> <td>NAZWISKO*</td> <td><input type="text" name="surname" /></td> </tr> <tr> <td>MIASTO*</td> <td><input type="text" name="city" /></td> </tr> <tr> <td>ULICA*</td> <td><input type="text" name="street" /></td> </tr> <tr> <td>KOD POCZTOWY*</td> <td><input type="text" name="postcode" /></td> </tr> <tr> <td>E_MAIL*</td> <td><input type="text" name="mail" /></td> </tr> <tr> <td>TELEFON (opcjonalnie)</td> <td><input type="text" name="phone" /></td> </tr> </table> UWAGI (opcjonalnie)<br /> <textarea name="opinion" cols="30" rows="4"></textarea> <br /><button style="width: 200px; height: 33px">POTWIERDŹ</button><br /> <button type="reset" style="width: 200px; height: 33px">WYCZYŚĆ</button> </form> <form action="formularz"> <button style="width: 200px; height: 33px">STRONA GŁÓWNA</button><br /> </form> <?php ?> </body> dane sie wysylaja i wyswietlaja sie na nastepnej stronie <?php if (empty($_POST['name']) or ($_POST['surname']) or ($_POST['city']) or ($_POST['street']) or ($_POST['postcode']) or ($_POST['mail'])) { echo "<center><h2>WPROWADŹ SWOJE DANE KONTAKTOWE!<br /> <a href=adres.php>POWRÓT DO FORMULARZA KONTAKTOWEGO</a></h2></center>"; } else { $suma = $_POST['suma']; $name = $_POST['name']; $surname = $_POST['surname']; $city = $_POST['city']; $street = $_POST['street']; $postcode = $_POST['postcode']; $mail = $_POST['mail']; echo "<h2><center>Dziękujemy za reazlizację zamówienia</center><br /> Do zapłaty: <font color = red>".$suma."</font color> zł<h2>"; echo "<div>PRZEYŁKA ZOSTANIE DOSTARCZONA NA ADRES:<br />". $name." ".$surname."<br />". $postcode." ".$city." UL. ".$street. "<br />DANE KONTAKTOWE: <br />" .$_POST['mail']; if(!empty($_POST['phone'])) { $phone = $_POST['phone']; echo "TELEFON : ".$phone; } echo "</div>"; if(!empty($_POST['opinion'])) { $opinion = $_POST['opinion']; echo "UWAGI : ".$opinion; } } ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<input type = "hidden" name="suma" value="<?php $suma = $_POST['suma']; echo $suma;?>"/> to mnie zabiło (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Reszta ujdzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
-esiok- |
![]()
|
Goście ![]() |
no jestem poczatkujacym, bawie sie w php od tygodnia:)
a jak mozna zapisać inaczej ? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) no i jak zrobic zeby ten formularz poprawnie dzialał? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
if (empty($_POST['name']) or ($_POST['surname']) or ($_POST['city']) or ($_POST['street']) or ($_POST['postcode']) or ($_POST['mail']))
zamiast ($_POST['surname']) wstaw empty($_POST['surname']) i tak dla każdego sprawdzanego elementu tu wystarczy jedno echo
Ten post edytował CuteOne 20.08.2012, 12:22:39 |
|
|
-esiok- |
![]()
|
Goście ![]() |
że też na to nie wpadłem:D
|
|
|
-esiok- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję Ci bardzo z pomoc jednak dalej mam z tym problem;/
if (empty($_POST['name'])) or (empty($_POST['surname'])) or (empty($_POST['city'])) or (empty($_POST['street'])) or (empty($_POST['postcode'])) or (empty($_POST['mail'])) { syntax error, unexpected T_LOGICAL_OR. nie wiem gdzie popełniam błąd w dalszym ciągu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Forum, to nie parser.
Składni nie poprawiamy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:55 |