![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem. Mam dużą liczbę podstron. Na każdej z nich jest nagłówek z grafiką i menu zrobiony w html'u. Chciałbym zrobić jakieś stałe odwołanie na każdej z nich do jednego pliku, w którym zmieniałbym zawartość menu, bo liczba podstron się zwiększa, a menu ulega częstym zmianom. Jak powinien wyglądać kod na podstronach, a jak plik z menu? Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 7 Dołączył: 6.01.2010 Skąd: Opole Lubelskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
include
A w pliku menu.php może być menu w samym htmlu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O czymś takim trzeba było na początku pomyśleć. Na pewno inne elementy strony jak stopka i nagłówek strony również powinny być w jednym pliku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz oddzielny plik, w którym umieszczasz funkcję budującą menu, np. menu.php, a w środku:
odwołujesz się do tego za pomocą include('sciezka_do_pliku') bądź require_once('sciezka_do_pliku'). Funkcję menu() po prostu wywołujesz w miejscu, w którym chcesz by zostało umieszczone. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 11:36 |