![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
na wstępie odrazu zaznaczę że z php i mysql mam do czynienia zaledwie od tygodnia, ale mianowicie mam problem z uzupełnieniem danych z formularza w bazie danych mysql. w formularzu (html) posiadam pola takie jak zmienne w kodzie PHP problem jest tego typu że chcę te dane pobrać do bazy ale do 2 różnych tabel : 1 tabela to przyjecie_sprzet 2 tabela to klienci co mam tutaj w zapytaniu php nie tak??
i teraz najlepsze jest to że jeżeli wytnę zapytanie do przyjecie_sprzetu to nie dodaje mi danych z formularza do tabeli klienci , uzupełnia parę kolumn tylko np 0 albo nic nie dodaje , natomiast jeżeli wytnę z kodu zapytanie do tabeli: klienci , a wstawię zapytanie do tabeli : przyjecie_sprzetu - ta jest prawidłowo wypełniana nie mam siły już na to a cały dzień szukałm po necie. z góry dziękuje za pomoc. Ten post edytował krzysztof.kt 29.10.2010, 21:34:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A powiedz mi... Kolumnę 'id' w tabeli masz ustawioną na AI (auto_increment)?
-------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 31.05.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
tak w id i w id_klienta mam auto_increment czy jakoś tak:)
zastanawia mnie tylko czy można na raz wysłać te 2 zapytania do 2 tabel? bo skoro do tabeli przyjecie_sprzetu wszystko trafia a do klienci nic oczywiście gdy ręcznie wpisuje całe polecenie w phpadmin >>SQL dział poprawnie:) Ten post edytował krzysztof.kt 29.10.2010, 21:30:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robisz to dokładnie tak jak tutaj napisałeś?
[quote name='krzysztof.kt' date='29.10.2010, 22:01:53 ' post='802127']
Bo tu wychodzi na to, że najpierw przypisujesz do zmiennej $query jedno zapytanie, potem tą zmienną NADPISUJESZ innym zapytaniem, a potem dopiero wykonujesz zapytanie więc to pierwsze nie może się wykonać, bo go nie ma już w tej zmiennej ![]() Inna rzecz, że funkcja mysql_query() przyjmuje w pierwszym parametrze zapytanie, a w drugim uchwyt do połączenia (u ciebie jest na odwrót). -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Reasumując:
1. Masz 2 zapytania, które określone są identyczną zmienną... 2. Jak masz A_I to nie możesz wstawiać danych ręcznie - wprowadzać ze zmiennych. To pole zostanie uzupełnione automatycznie ![]()
Zamień to na to:
-------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
teraz mam po kliknięciu wyślij >> Warning: mysqli_query() expects parameter 3 to be long, string given in /headfirst/kriss/addemail.php on line 49 Błąd w zapytaniu do bazy danych. Ten post edytował krzysztof.kt 30.10.2010, 08:23:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=16...mp;#entry802125
Czemu tworzysz kilka takich samych tematów? Jest to zabronione -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:34 |