![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kod:
Wszystko fajnie tylko problem w tym ze kod wyjsciowy zwraca cos takiego: ![]() czyli : w bazie w tabeli rang sa 3 rangi root,mod,user a tu zawsze zwraca mi istniejaca + te 3 z bazy echo '<option value='.$row['rank_id'].'>'.$row['name'].'</option>'; <--- wiem ta linia mowi o tym by zwracalo istniejaca no ale jak zrobic zeby zwrocilo 3(czyli te z tabeli rank) i zeby ta pierwsza to byla ta ktora ma uzytkownik ktory w danej chwili jest edytowany czyli zalozmy edit&id=321 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast
SELECT Zrob SELECT DISTINCT Za from `tabela` dodaj WHERE `id`=321 I ewentualnie za tym LIMIT 3 ...
Nie wiem, co zawiera to $prefix ale dodalem wrazie czego za WHERE ![]() -- O ile dobrze zrozumialem ![]() Ten post edytował KsaR 24.09.2015, 22:16:41 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz wykonać dwa zapytania
1. Jest tym które zwróci przypisaną rangę 2. Te które pobierze wszystkie wyniki z bazy Następnie w pętli porównujesz ID z pierwszego zapytania z ID drugiego, gdy się zgadzają dodajesz atrybut selected do option Ten post edytował CuteOne 24.09.2015, 22:13:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 2 Dołączył: 2.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
a bez dodawania nowej kolumny nie pojdzie?
probuje na dwa sposoby ale jakos mi nie idzie A
B |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 2 Dołączył: 2.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wybacz nie doczytałem tego że masz już gdzieś info która ma być wyświetlana 1 opcja. to ten kod co podesłałem, ifa przerób na warunek który ma być spełniony. wtedy nie musisz dodawać nic do db a jest okej, zjadleś w else echo ![]() |
|
|
![]()
|
|
dzieki dokladnie o to chodzilo
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do:
Zachęcam do zapoznania się z Ternary Operator. Przydatny ![]()
http://davidwalsh.name/php-shorthand-if-el...rnary-operators Ten post edytował KsaR 24.09.2015, 23:05:16 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład mazyla jest zły z jednego powodu, jeżeli będziesz miał więcej niż jednego użytkownika, i każdy z nich będzie miał przypisane inne role, to co wtedy? Dla każdego użytkownika będziesz tworzył nową tabelę?
W zależności od tego czy user, może mieć jedną czy wiele ról: 1. Dodaj nową tabelę, która łączy użytkownika z rolą np. user_roles (id_uzytkownika, id_roli), i jeżeli ma mieć jedną rolę, to ustaw unique na id_uzytkownika 2.
3. To jest opcja na jeden użytkownik = jedna rola, dla wielu polecam checkboxy ![]() ![]() Ten post edytował CuteOne 25.09.2015, 11:03:27 |
|
|
![]()
|
|
nie no jest ok..
tylko teraz dziwna rzecz..
wysylajac formularz nie odczytuje nic w $_POST['rank'] ? dlaczego? przeciez powinno normalnie przesylac chyba..? |
|
|
![]()
|
|
1. Sprawdź co zwraca var_dump($_POST); .
2. Jeżeli jest pusta, to sprawdź czy w <form> masz parametr method="post" 3. Jeżeli i to nie zadziała, to pewnie coś w htmlu spieprzyłeś ![]() Ten post edytował CuteOne 26.09.2015, 00:30:41 |
|
|
![]()
|
|
1. var_dump($_POST); . -> zwraca puste chodz to cholernie dziwne bo powinno wartosc ranka
2. Jeżeli jest pusta, to sprawdź czy w <form> masz parametr method="post" -> jest post 3. Jeżeli i to nie zadziała, to pewnie coś w htmlu spieprzyłeś wink.gif -> wartosc html pokazuje inne pola z formularza dzialaja ale to jedno nie Nie wiem czy to problem czy nie ale.. zapytanie z $row jest typu:
kazda z tych tabel am klucz glowny id(autonumerowanie) i teraz jak mam ta pentle w switchu
to skad php wie ze biore id z rank a nie z users skoro tak samo sie nazywa. na poczatku towrzenia bazy chcialem nazywac pola users_id rank id itp ale ktos poweidzial ze klucze tabel wystarczy nazywac id kod dziala juz ok, blad sie rozwiazal sam ale zostaje mi taka zagwostka? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:32 |