![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Z bazy mysql wyciągam w pętli dane i chciałbym, żeby powtarzające się wiersze automatycznie się łączyły, czyli mam:
a chciałbym wyświetlić tak:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 19.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra a teraz oczekujesz pomocy w czym?
Mozesz zrobic array o nazwie "Lokacje" i do tych lokacji dodajesz najpierw wszystkie dostepne pozycje, a nastepnie uzywasz funkcji .push aby dodac element Kowalski do naprzyklad array Dom. Po zrobieniu tego otrzymasz liste z 1 lokacja i wieloma nazwiskami. Nastepnie loop. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale przecież można użyć funkcji MySQL 'GROUP BY' która też pogrupuje te wpisy a następnie obrobić w PHP, bo chyba MYSQL jest szybszy z tego co wiem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem , że chcę "wyświetlić". Chodzi mi o sugestie jak "rozciągnąć' pojedyncze komórki. Może tabela i rowspan? Myślałem, żeby wyświetlać w divach. Mam pewną koncepcję. Napiszę wieczorem.
To moje rozwiązanie, działa elegancko:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przebuduj zapytanie SELECT tak, aby mieć ilość rekordów grupie, do której przynależałby dany rekord jeśli zapytanie zawierałoby grupowanie.
Wygeneruj tabelę jak na przykładzie poniżej (zakładając, że są 3 rekordy w grupie). Dla komórek z colspan ustaw vertical-align:middle w css. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 13:50 |