|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam,
czy ktoś z Was spotkał się z takim oto prostym problemem? Posiadam dane w bazie. Są to moje artykuły i posty. Mój blog, prowadzony na darmowym skrypcie wordpress. Ze względu na wytworzone przez googla ciśnienie tworzę sobie mobilną wersję bloga. Obecnie jestem w trakcie wyrzucania danych na stronę. Pozostało mi tylko jedna malutka rzecz. Opiszę to moimi słowami:
Proste, ale nie udało mi się, jak do tej pory, znaleźć rozwiązania powyższego problemu. Próbowałem już zamiany <!--more--> na jakieś tagi, jak <br>:
ale dobrze wiem, że łamanie linii, nic tu nie da. Poszukuję czegoś takiego, jak STOP, gdy w bazie znajdzie się zwrot: <!--more--> Lub: zatrzymaj pobieranie danych z bazy i zamień <!--more--> na link do pełnego artykułu. Jak by ktoś mógł pochylić się nad moim problemem i wskazać mi drogę, bym był bardzo wdzięczny. |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli masz dostęp do T-SQL, możesz to zrobić w jednym zapytaniu w ten sposób
jeśli chodzi o PHP, str_replace tutaj nie pomoże, bo tylko usunie podany w argumencie fragment. Polecam użyć preg_replace: |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.07.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Dziękuję za odpowiedź.
Właśnie jestem w trakcie zgłębiania preg_replace ponieważ odpowiedź z supportu była negatywna, co do Transact-SQL. Jak na razie zagmatwane. W trakcie poszukiwań na stronie http://php.net/preg_replace natknąłem się na ciekawy trick dla SEO. Zamiana stringu na SEO friendly:
Ciekawe, czy dałoby się to napisać w jednej linii? Albo najlepiej w funkcji (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Przepraszam za Offtop (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif) Wracając do tematu. Twoja propozycja zamiany:
na:
w linii: działa tylko na <!--more-->. Nie wyświetla się. Reszta danych z bazy, niestety, już się ładnie wyświetla na stronie, czego nie chcę. Możliwe, że powinienem zamienić (.*) na inny ciąg znaków? Dodam, że są tam tagi html. Chciałbym, aby <!--more--> było taką flagą, która blokowałaby wyświetlane danych na stronie. No nic, szukam dalej. Obszedłem problem sposobem, który kiedyś wykorzystałem w moim autorskim katalogu stron.
Uciąłem dane po wyświetleniu 200 znaków. Nie to mnie dziś interesowało, ale na razie wystarcza (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Dziękuę za pomoc i pozdrawiam! |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 18:37 |