![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam prośbę o pomoc ze stworzeniem podstrony, która będzie wyglądać następująco. Tak jak wpisałem w tytule tematu chcę na stronie umieszczać różne aktualności więc strona powinna wyglądać następująco. To co mam stworzone to menu po lewej stronie a reszta jest przeznaczona na stronę. Klikając w menu np. Wstęp wchodzę po prawej stronie na stronę główną na którą będę wrzucał aktualności. chciałbym żeby starsze wiadomości przesuwały się w dół i tak dalej, dobrze by było aby pokazywała się również data dodania aktualności. Czy ktoś mi coś zaproponowałby jak do tego podejść, zabrać się bo siedzę i szperam ale nic nie mogę konkretnego znaleźć, a prowdopodobnie prosta sprawa. Jeszcze raz proszę o pomoc. Pozdrawiam, gadhet |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to nie jest prosta sprawa bo chcesz juz stworzyc
taki mini portal ... Wpisy musza byc zapisywane w bazie MySql. A przynajmniej dobrze by bylo zeby w bazie. Mozna tez zapisywac w plikach, ale to jest mniej wygodne dla programisty i bardziej uciazliwe. Najpierw sobie podziel strone na stale elementy, czyli gora i lewa strona (pewnie baner ktory jest umieszczony w jakiejs tabeli, menu po lewej), srodek (czesc z trescia podstron, prawa strona), i dol (stopka strony) . Te trzy czesci sobie zapisujesz w osobnych plikach php . W ten sposob Twoja podstrona bedzie wygladac tak :
Takie podejscie ma kilka zalet. Przedewszystkim kod jest przejrzysty i zwarty, kazda podstrona wazy mniej o stale elementy, jesli chcesz zmienic cos w stalych elementach to wystarczy zmienic to w jednym pliku i od razu na calej stronie i na kazdej podstronie zmieni sie wszystko w ten sam sposob. Dopiero pozniej mozesz sie wziasc za pisanie panela do dodawania postow. A jak chcesz to zglos sie do mnie to Ci moge dac gotowy panel, ktory sobie zmienisz wedle swojego upodobania. W kazdym razie od tego od czego zaczoles to jeszcze daleka droga. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wpisz w google: system newsow i nawet powienienes znalesc strony jak napisac taki system krok po kroku;-) a jak juz bedziesz mial gotowy skrypt na wyswietlanie takich newsow to zaincludujesz sobie na strone glowna ta strone php z newsami i tyle.
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 2.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o cos takiego jak np tutaj na stronie onetu:
http://wiadomosci.onet.pl/1,11,kategoria.html? Są aktualności i krótkie opisy które można rozwinąć i są terminy które określają dodanie danej widomości O stworzenie czegoś takiego właśnie mi chodzi Prosze o pomoc z takim stworzeniem strony, oczywiście moge to robić ręcznie ale czy można to jakos pobierac np z bazy Mysql? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 18 Dołączył: 7.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak.
Projektujesz bazę: Kod ARTYKUŁY: id|tytul|tresc|opis|kategoria|data KATEGORIE: id|nazwa Masz tu relacje wiele do wielu. Dalej wyświetlasz newsy gdzieś na stronie (przy wyciąganiu sobie je sortujesz po dacie): Kod <h2>{TYTUL /z tabeli artykuły/}</h2> {OPIS /z tabli artykuły} Data dodania: {DATA /z artykuły}, w kategorii: {NAZWA /z tabeli kategorie/ gdzie id /z kategorie/ = kategorie /z artykuły}; [Więcej] <- link prowadzący do ?id={ID /z artykuły/} Już, możesz sobie jakieś stronicowanie dać czy coś takiego. Jak wyświetlasz to: Kod <h1>{TYTUL /z tabeli artykuły/}</h1> {TRESC /z tabeli artykuły/} Tyle. Może zrozumiesz. Napisz jakiś kawałek kodu to go sprawdzimy, poprawimy, podpowiemy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:28 |