![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam dosyć ciekawy problem.
Mam mapkę województwa z podziałem na powiaty, i teraz z każdego powiatu chciałbym zrobić osobny link. Identycznie tak jak to się ma na stronie http://kantory.pl/kantory/ z mapą Polski. W jaki sposób zrobić to możliwie najłatwiej, bo ręcznie wszystkich 'krzywizn' mi sie nie chce określać. -------------------- WebLemon.pl - projektowanie stron www, reklama i PR w internecie - Adwords, Facebook.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Albo wyznaczasz `krzywizny`
2. Albo otwierasz Adobe Flash Professional i robisz to w technologii flash 3. JS -> zapewne jest na to jakiś sposób lecz nie mam zielonego pojęcia Pozdrawiam! -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ech, rozwiązanie.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O! Dzięki; Mi także się przyda
![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ta mapka Polski nie wygląda mi na uniwersalne i elastyczne rozwiązanie (choć mogę się mylić bo w kod nie zaglądałem, ale wątpię). Tam właśnie trzeba te wszystkie spany ręcznie poustawiać. Chyba mniej roboty i zgodniej ze standardami użyć <map> oraz <area>. Są wtedy ograniczenia (kształt pola może być prostokątny bądź okrągły) ale coś za coś. Ja to widzę tak: jakieś kółeczko na środku powiatu - kursor w kółeczku: cały powiat się świeci. Dosyć intuicyjne.
Zależy co to ma być. Jeśli jednorazowa historia to można skorzystać z rozwiązania podanego przez everth. Jeśli mapek ma być sporo to może lepiej pójść na pewien kompromis. Ten post edytował qrzysztof 4.03.2011, 13:08:52 -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 1 Dołączył: 17.03.2005 Skąd: Nowy Sącz | localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to widzę tak: jakieś kółeczko na środku powiatu - kursor w kółeczku: cały powiat się świeci. Dosyć intuicyjne. z samym <map /> nie zrobisz podświetlenia ..i tak musisz ręcznie ustawić podświetlony element na obrazku .. ..co do uniwersalości mapy Polski to jest tylko przykład, jak można to zrobić ..bez żmudnej edycji css.a się nie obejdzie ...choć gdyby ktoś potrzebował to mogę się zająć taką mapką powiatu ..czy jakiegokolwiek regionu świata ... kontakt via PW albo http://winstonwolf.pl/contact.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 19 Dołączył: 25.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie by interesowało coś jeszcze o półkę wyżej.
Czyli automatyzacja tworzenia takich mapek. Mam mapkę, zaznaczam obszar poprzez kliknięcie punktów. Kliknięcie w sąsiedztwie pierwszego punktu zamyka zaznaczenie. Współrzędne są odczytywane javascriptem, wysyłane ajaxem na serwer i zapisywane w bazie. Potem taka mapka jest gotowa do umieszczenia na stronie. To na pewno da się zrobić. Problemem może być tylko rysowanie kresek pomiędzy poszczególnymi punktami. Tutaj trzeba by zapewne wykorzystać element canvas z HTML 5. Nie wiem czy w starszej technologii da się to jakoś inaczej rozwiązać. Ale nie zdziwiłbym się. -------------------- Znalazłeś sam rozwiązanie swojego problemu? Nie pisz "już wiem, do zamknięcia". Podziel się rozwiązaniem - inni będą mieli łatwiej.
|
|
|
![]()
|
|
Może znacznik <area> ? Głowy nie daję ale wiem, że coś takiego istnieje ^
Ten post edytował modern-web 4.03.2011, 19:51:16 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ściągnij darmowy EdHTML , tam jest opcja graficznego tworzenia takich odnośników.
-------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Winston_Wolf - nie patrzyłem w kod bo wydawało mi się że używasz jQuery MapHilight. Teraz przejrzałem i faktycznie - twoje rozwiązanie jest co najmniej dziwne, zwłaszcza że powyższa wtyczka bazuje na canvas/VML co wydaje się bardziej "poprawne".
@qrzysztof - nie wiem czy taki automat istnieje. Na tej stronie autor opisuje jak używać MapHilight oraz załącza przykładowy skrypt generujący automatycznie mapę z pliku SVG. Niestety plik SVG ma odpowiednią strukturę - poszczególne granice są wydzielone w odpowiednich ścieżkach. Jak znajdziesz taki dotyczący interesujących cię krajów to jesteś w domu. Inaczej ręcznie musisz sobie taki przygotować. -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 1 Dołączył: 17.03.2005 Skąd: Nowy Sącz | localhost Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.. bazuje na canvas/VML co wydaje się bardziej "poprawne". zależy co masz na myśli pisząc 'poprawne' ;P ..IMHO poprawne jest całkowite oddzielenie prezentacji od treści ..po wywaleniu JS i stylów zawsze zostaje najzwyklejsza lista z odnośnikami .. ..swoją drogą moja mapka powstała po głupim pytaniu na Blip.ie: czy da się zrobić mapkę w samym CSS ..i poprawnym xHTML 1.1 ..i jak widać da się ;P ..wracając do tematu, śmiało można użyć plików SVG i prostego skryptu odpowiedzialnego za 'klikalność' odpowiednich 'kształtów' ...wszystko znajdziesz na ALA: Cross Platform Scalable Vector Graphics with svgweb Ten post edytował Winston_Wolf 5.03.2011, 21:18:26 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5.05.2025 - 08:17 |