![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wykonałem formularz w HTML i chciałbym do niego dodać walidację wypełnienia pól formularza oto cały kod:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 611 Pomógł: 19 Dołączył: 28.02.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale w czym problem?
-------------------- |
|
|
--tejek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Po uruchomieniu strony i wciśnięci buttona przeładowuje sie strona bez sprawdzania czy pola są dobrze wypełnione. Wygląda to tak jakby funkcja sprawozdająca wcale nie działała.
proszę o pmoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj to podpiąć pod zdarzenie onsubmit formularza.
-------------------- |
|
|
--tejek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdziłem to dokładniej - masz błąd w wyrażeniach regularnych. Problemem jest minus w nawiasach kwadratowych który służy tam do definiowana zakresów znaków. Wstaw przed nim backslasha lub przenieś go na koniec aby za nim był już tylko nawias zamykający.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poprawiłem to ale nie pomogło ;/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod function validateForm(AForm) { //1. NICK ALLEGROWICZA var reg1 = /^[a-zA-Z0-9ąęśćżźńłóĄĘŚĆŻŹŃŁÓ@_\-.]{2,30}$/; wyn = AForm.nick.value.match(reg1); if (wyn == null) { alert("Prosze podac poprawne NICK ALLEGROWICZA. " + "NICK musi zawierac od 2 do 30 liter. " + "Zadne znaki poza literami nie sa dozwolone."); return false; } var reg2 = /^[a-zA-Z0-9@._\-.]{1,30}$/; wyn = AForm.email.value.match(reg2); if (wyn == null) { alert("Prosze podac poprawny adres e-mail. " + "Wprowadz e-mail jak w szablonie 'tresc@domen.pl'. " + "Wszystkie standardowe znaki sa dozwolone."); return false; } if (!(AForm.plakat.selectedIndex > 0 && AForm.plakat.selectedIndex <= 4)) { alert("Proszę wybrać województwo."); return false; }; AForm.elements['blad'].value = "Wysylanie zdjec. Prosze czekac..."; return true; } Chodziło o ten przedostatni znak -, nie te między az09
dodałem name="" Kod </form>
<script type="text/javascript"> clearForm(document.forms.someForm); //musisz poczekać aż: funkcja zostanie zadeklarowana, formualarz będzie dostępny //nie możesz przekazywać niezadeklarowanych zmiennych jako argument (AForm), w sumie to możesz, ale wtedy nie będzie działać jak chciałeś </script> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
Musiałem wprowadzić kilka poprawek ale wielkie dzięki za naprowadzenie. Wszystko już ładnie działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:40 |