![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. chodzi mi o zrobienie czegoś takiego jak na zdjęciu zarysowałem. W zależności od tego na której podstronie się znajdujemy wtedy bloczek z menu łączy się z dużym blokiem tekstu i podświetlony napis na kolor czerwony. jak widać na załączonym obrazku. I żeby zrobić tak do wszystkich. Jest to możliwe ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/66f7ef25f8e144c7.html xhtml
css
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 8 Dołączył: 19.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W zależności od wybranej strony określasz dla linka odpowiednią klasę.
W twoim przypadku może to być np tak: Piszesz css zawierający style dla klas menu_item i menu_link i osobne dla klas selected. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby to w miarę zautomatyzować utwórz sobie tablicę i pobieraj funkcją GET $id podstrony a potem do konkretnego link dodawaj class
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
okej, już zrobiłem to że tak powiem 'ręcznie', a ciekawi mnie jak byłoby to zrobione tak jak zaproponował owned, można to jakoś przybliżyć ?
pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 67 Pomógł: 8 Dołączył: 19.05.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
okej, już zrobiłem to że tak powiem 'ręcznie', a ciekawi mnie jak byłoby to zrobione tak jak zaproponował owned, można to jakoś przybliżyć ? pozdrawiam Robisz jedną stronę php, która w zależności od parametru w tablicy $_GET podmienia zawartość strony (przykładowo include'uje różne pliki. Przy okazji tworzysz także warunki w menu sprawdzające na której aktualnie stronie się znajdujesz i w zależności od tego dodających odpowiednią nazwę klasy do atrybutu 'class' tego elementu, który ma być wybrany, |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie. To by musiało wyglądać mniej więcej tak, że jest jeden plik index.php do którego includujesz tresc podstrong np about.php, contact.php itp. Do każdego href linka musisz dodać na końcu np ?id=about a w index.php linijke
potem za pomocą instrukcji warunkowych np stwitch sprawdzasz id: Oczywiście to jest dosyć prymitywny przykład ale myślę że wpadniesz dalej na to jak zrobić uniwersalny skrypt ![]() |
|
|
![]()
|
|
mam teraz coś takiego, jak zmodyfikować ten kod by podczas przełączenia w menu wczytywane zostały pliki np. uploader.php itd. czy jest jakiś prostszy sposób na żeby otrzymać ten sam efekt ? pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:00 |