![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam. Mam problem z wyświetlaniem footera na stronie. Chciałbym aby wyświetlało się tylko 50px czarnego pola, jednak wyświetla się o wiele więcej. Efekt ma być taki jak na stronie głównej www.facebook.com czyli na stronie pojawia się określona wielkość pola footera, a po zmniejszeniu strony te pole się powiększa. Poniżej w linku znajduje się kod. Z góry dziękuję i czekam na pomoc. Pozdrawiam.
http://jsfiddle.net/w8YEL/24/ |
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
A zamiast 100% nie możesz dać stałej wartości+ odpowiedni padding?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jeśli dam stałą wartość pod footerem pojawi się dalszy fragment body i pojawi się pomarańczowe tło, a cały czas musi być czarne.
|
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
w tej konfiguracji, również masz takie zjawisko. Jeśli dasz pierwszą wysokość np. 700 , to blok footer zejdzie Ci całkiem na dół i nie przewiniesz niżej footera, wówczas możesz dać stałą wartość. Ponadto póki co nie mas zpoformatowanej tej strony.
Ten post edytował Andrzej.W. 20.04.2013, 17:50:24 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Sticky footer zawsze jest na dole, jednak gdy zmniejszam stronę zwiększa się tło body zamiast tło footera. Chodzi mi o taki efekt: http://zapodaj.net/images/b4d7cb9203e85.png
Andrzej footer zawsze ma być na dole. Na razie nie wrzucałem tego na stronę bo testuje to na jsfiddle.net. Ten post edytował Generic 20.04.2013, 18:02:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Facebook ma coś chyba w tym stylu:
http://jsfiddle.net/Hba39/ Ten post edytował b4x 20.04.2013, 18:19:37 |
|
|
![]()
|
|
Wszystko jest ok, tylko że wyświetla się w twoim kodzie o wiele więcej niż 50px.
|
|
|
![]()
|
|
@Generic, bo FB z tego co widzę ma tło ustawione na białe ( w tym przyadku mamy czarne ).
Przy zoom-out tło pozostaje białe (tzn. wszystko poza) - stopka ich jest też białym tle - więc daje taki efekt. http://jsfiddle.net/ZGyLe/ |
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak patrzę na tego facebooka i skłaniam się do podpowiedzi kolegi, wygląda to na grę kolorów, a stopka nie jest opatrzona jakąś nadzwyczajną formułą. Ale chętnie się dowiem, jeśli jest tam jakaś nieznana mi opcja. (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
Pozdrawiam. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Andrzej. |
|
|
![]()
|
|
Co więc dzieje się z tym footerem podczas zmniejszania strony? Czy on też idzie w górę? W ogóle to taki przekombinowany sposób jest poprawny i może być?
|
|
|
![]()
|
|
@Generic nie jest żaden przekombinowany sposób - tylko zwykły :-)
|
|
|
-Andrzej.W.- |
![]()
|
Goście ![]() |
JAk na mój gust, nie zagłębiałem się w to zbyt, to taki efekt(pod warunkiem, że nie dasz border-bottom), można osiągnąć zamykając i footera i sekcję powyżej niego, w np. jedynm divie:
Kod <div id="container"> <div id="content"></div> <div id="footer"></div> </div> Dając jednakowe tło dla "container" i "footer", inne dla "content" osiągniesz dokładnie taki rezultat. A przy szerokości na całą stronę, body w ogóle sie nie pojawi. Tylko musisz odpowiednio dobrać wysokość container. Natomiast jeśli dasz border-bottom dla footera, to będzie widniał jako osobny element i się ich tła nie "zleją". Jeśli chcesz tylko osiągnąć taką widoczność, to sprawę tak załatwisz. I jest to poprawne. Tym samym możesz na trwałe ustalić "height" "footera", po jego zapełnieniu wartością, razem z paddingiem np. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Andrzej.W. 22.04.2013, 16:14:44 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 15:00 |