![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
O ile w tabelkach była to banalna sprawa na divach mam problem. Mam layout 3 kolumnowy, lewy,prawy: 200px; środkowy 400px, razem daje 800px Czasami dla niektórych pluginów będę musiał wywalić prawą lub lewą kolumne albo i nawet obie. Nie wiem w jaki sposób zmusić środkowy div aby się rozciągał w przypadku braku, jakiejś kolumny. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 115 Pomógł: 12 Dołączył: 13.05.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zależy jaka to ma być stronka. Zawsze można się pobawić parametrami $_GET... jeżeli
if(!isset($_GET['typ'])) --> 3 kolumny i takie szerokosci jako podałeś if($_GET['typ']==1) --> 2 kolumny lewa i srodkowa if($_GET['typ']==2) --> 2 kolumny prawa i srodkowa if($_GET['typ']==3) --> tylko srodkowa no ale to wtedy w kazdym linku tam gdzie jest zmienna liczba divów musiałbyś przekazywać ten parametr wiec to troche lipa. A nie moglbys zawrzeć tych divów do jednej tableki z szerokością 800px. i potem dla środkowego diva dać width="100%" (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wrzucę kod dla jasności:
I css Kod #wrapper { background: url('Obrazki/intranet_14.gif') top left repeat-x #fff; display: block; width: 1000px; overflow: auto; margin: 0px auto; } #menuleft { width:230px; display: block; float: left; background-color: transparent; } #content { width: 520px; display: block; margin: 0; padding: 0; float: left; margin: 0 3px 0 3px; padding: 0 5px 0 5px; border-left: 1px solid #ccc; border-right: 1px solid #ccc; } #menuright { width:230px; display: block; margin: 0; padding: 0; float: right; text-align: center; } Jak widzisz te 3 divy mam w divie wrapper i nadaną stałą szerokość w px. W przypadku gdy dla content dma 100% wywali mi prawa kolumnę. Ten post edytował potreb 7.01.2009, 15:22:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 12 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że w jakiś sposób skrypt będzie musiał się dowiedzieć, że np. potrzebne są 3 kolumny, albo zbedna jest np. prawa? Jeśli tak, to wtedy skrypt ten może dodawać css inline dla divów nadając im określoną szerokość. Np jeśli wie, że ma być środkowa i prawa, to nadaje im odpowiednio 600 i 200 px? Rozwiązanie mało estetyczne, ale jest...
A czy width:auto dla środkowego nie powoduje, ze zajmuje on całą DOSTĘPNĄ mu szerokość? Wtedy np. nie mając lewej kolumny on rozciągnie się w jej miejsce? edit: jednak nie powoduje rozciągniecia, rozciaga tylko na tyle, na ile masz tresci... więc jesli bedziesz miał jedno słowo, to brzydko to wyglada. Ten post edytował kazag 7.01.2009, 16:05:40 |
|
|
![]()
|
|
Na pewno będę przekazywał jakiś parametr, że jedna lub dwie kolumny będą wyłączone. Mi chodzi o sam html i css. Wywalam lewa kolumną reszta trzyma się kupy i tyle. Wywalam prawa i też ma być lux. Poszukam jeszcze coś w necie, ale jak dla mnie trochę badziewny ten system. Wiem, że min-width i max-width załatwiają sprawę, ale pod IE wywala błędy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Na pewno będę przekazywał jakiś parametr, że jedna lub dwie kolumny będą wyłączone. Mi chodzi o sam html i css. Może utwórz sobie klasę dla wrapper np. one, two, three i w ramach selektora dziedziczenia (#wrapper.one #kolumna) zmieniaj rozmiary? Tak bym widział to bez kombinowania. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował erix 9.01.2009, 20:46:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 12 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale nie rozumiem - przecież jak będziesz wiedział, która kolumna ma być a która nie, to nie mozesz css inline zaaplikować?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 225 Pomógł: 18 Dołączył: 30.06.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stwórz sobie dodatkowe 3 (brak lewej kolumny, brak prawej, brak obu) i przy użyciu PHP dodaj do kodu (znacznik może mieć więcej niż jedną klasę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) )
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 6.01.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla IE min-width i max-width masz expressions (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Poszukaj sobie tego ;P Ew. próbowałeś z position zamiast float?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Obejrzyj sobie mojego bloga - masz tam 3 lub 2 kolumny rozciągające się
Cytat Nie wiem w jaki sposób zmusić środkowy div aby się rozciągał w przypadku braku, jakiejś kolumny - style, style i jeszcze raz style. Możesz generować style dynamicznie lub statycznie, ale ZAWSZE przypisujesz określone style określonej kategorii/podkategorii/stronie - możesz też wykorzystać dziedziczenie i kaskadowość:1. Strona główna, 3 kolumny: glowny.css 2. Strona jakaś inna, 2 kolumny: glowny.css potem dodatkowy.css - w którym nadpisujesz style główne - w Twoim wypadku ustawienia dla div'a środkowego - myślę, że w Twojej sytuacji to będzie najprostszy sposób. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 06:07 |