![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 9 Dołączył: 23.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam do was pytanie. Mianowicie jak okreslic kolor linku w divie? Za pomoca arkuszu stylu.
Mam sobie w index.php Kod <div id="menu"><a href="www.turystyka.pl/index.php" >Start </a></div> i jak zrobić żeby tylko w tym divie kolor linku po najechaniu kursorem byl powiedzmy czerwony a kolor linku kliknietego różowy ? Wiem jak zrobić żeby wszytskie linki mniały tam dane atrybuty na stronie ale tego nie chce. Chce żeby mniały one takie kolory tylko w tym divie. Oczywiscie mam akrsusz stylów a w nim: Kod #menu { background-image: url(gfx/tlo_menu.png); height: 25px; width: 850px; text-align: center; line-height: 15px; tutaj ten atrybut odpowiedzialny za kolor danego linku... } Mam nadzieje że da się to w ten sposób zrobić. Jeśli nie napiszcie mi jak zorbić to w inny sposób aby kolory linków w danym divie były inne. Z góry THX za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
np.:
:-) Łukasz -------------------- |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
kossa, koledze zdecydowanie nie o to chodziło. Szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobić, ale możesz określić styl hiperłącza
Kod a.styl { tutaj atrybuty } Nie jest to najlepsze rozwiązanie zapewne, ale zawsze jakieś. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Wieviór: wg mnie twoj kod dziala tak samo jak kod kossy
![]() |
|
|
-Wieviór- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wieviór: wg mnie twoj kod dziala tak samo jak kod kossy ![]() Wiem, że autorowi nie chodziło o to co zrobiłem ja, jednak napewno takie rozwiązanie jest lepsze od kossy, bo tutaj definujesz styl hiperłącza w klasie, do której się tylko odwołujesz, więc jak chcesz coś zmienić, to w jednym miejscu, a nie stu ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie przekombinowaliście ;]
Powinno działać(nie wiem jak IE) -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystkie rozwiązania są poprawne, i SHip podał najlepsze. Po definicji swojego diva w pliku css dodajesz tą definicje co napisał SHip. Zachowanie to jest standardowe więc żadna przeglądarka, w tym IE, obsługująca CSSa nie zrobi tego źle.
Opcja Wieviór'a jest równoznaczna z SHipa, tyle że ten zapis jest globalny a Ship ma zapis tylko dla konkretnego diva. Dla formalności: Kod #menu a:link Pozdrawiam.
{ styl; } #menu a:hover { styl; } |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:42 |