![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 2 Dołączył: 31.01.2010 Skąd: Konstancin-Jeziorna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Wczoraj przeczytałem kurs XHTML + CSS i dzisiaj napisałem 2 stronkę, proszę o porady optymalizacyjne lub poprawę kodu.
Demo : Kod http://transport.redhosti.pl/dizajn
Ten post edytował GameMaker 9.11.2010, 20:10:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<br/> do odstępów. Usunąć.
Puste tagi - usunąć Grupuj selektory w CSS. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
takie cos jak
Mi sie zdaje ze nie jest zgodne ze standardami, poprawnie: Przy czym dodac do klasy prz wlasciwosc
Popraw tez klase "prz" dodajac margin-left lub padding-left (:wartosc (np 50), miara (np px); ) NIE staraj sie uzywac sztucznych spacji. Do zoptymalizowania i sprawdzenia twojego kodu css służy http://jigsaw.w3.org/css-validator/ Do html jest http://validator.w3.org/ Ten post edytował cniak 9.11.2010, 21:00:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
No to masz rację, zdaje Ci się (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wszystko jest ok.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jeśli zaczynasz mógłbyś od HTML5 zacząć - ze składnią XML.
2. Kod <div class="suitcase"></div> Za wszelką cenę unikaj takich potworków.3. Treść (tekst) wstawiaj w akapity. 4. Kontakt - Telefon: XXX. Kontakt to nagłówek (HX), a reszta to lista definicji (DL <DT, DD>). Podobnie ma się sprawa z adresem. 5. Twardej spacji używaj do celów do jakich została stworzona. Czyli możesz ją użyć w tekście by upewnić się, że np. spójnik "i" nie zostanie na końcu wiersza tylko zostanie przeniesiony do nowego. Od tworzenia marginesów pomiędzy elementami służy CSS (margin/padding). 6. Kod <div id="shadow"></div> O ile ten cień nie jest nie wiadomo jak wymyślny powinieneś użyć do tego CSS bez żadnych wstawek w HTMLu.7. Definiując fonty w CSSie powinieneś zapewnić ich chociaż kilka (nie każdy musi mieć Verdanę zainstalowaną), a na sam koniec powinieneś użyć jeden z 5 (czy ile ich tam jest) rodziny fontów (sans-serif, serif, monospace itd.). 8. Raczej staraj się używać "CSS'owych skrótowców", tj. font: normal 13px/19px Verdana, ..., sans-serif; zamiast font-size, line-height, font-famili, font-bold itd. 9. Widzę, że użyłeś pozycjonowania absolutnego, a patrząc po wyglądzie strony nie sądzę by było ono potrzebne. Raczej staraj się go unikać - jest nieco problematyczne. 10. Jeżeli dla "a" zdefiniowałeś margin/padding to dla "a:hover" nie ma już takiej potrzeby. 11. Jak sam widzisz bardzo często używałeś margin/padding: 0. Możesz zgrupować to dla wszystkich elementów. Swoją drogą mógłbyś użyć tzw. reset.css, który usunie wszystkie style nadane przez przeglądarki i ujednolici je - tutaj przykładowy: http://ideone.com/GahAD 12. Formatuj swój kod. Stosuj wcięcia itp. Cytat Ponieważ element STRONG został użyty tutaj nie w celu podkreślenia ważności danego fragmentu, a jedynie dla sformatowania owego fragmentu.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Ponieważ element STRONG został użyty tutaj nie w celu podkreślenia ważności danego fragmentu, a jedynie dla sformatowania owego fragmentu. A nie zwróciłem uwagi. Oczywiście masz rację. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 2 Dołączył: 31.01.2010 Skąd: Konstancin-Jeziorna Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki , Crozin !
Tego było trzeba mi. Teraz zastanawiam się z HTML5 z XML. XML trochę już umiem bo brałem udział w kursie z "Europejskiego Funduszu Społecznego : Xml w MSSQL". Jak możecie to podajcie jakieś dobre kursy HTML5 i Css3. Dzięki za rady ! Ten post edytował GameMaker 9.11.2010, 22:21:23 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:27 |