![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Bardzo proszę o pomoc. Pod FF menu działa i jest w odpowiednim miejscu, pod IE działa jednak wyświetla się w dziwacznym miejscu.
Link do strony: http://www.ksiaznica.home.pl/nc/ kod: (część z menu)
CSS:
Gdzie tkwi błąd? Bardzo proszę o pomoc, ponieważ siedzę nad tym chyba z tydzień... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiesz czemu tak się dzieje nadużywasz selektorów klas i wszystkiego najlepiej przeczytaj to Kurs
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 16.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
krzysztof_kf Jestem niezmiernie wdzięczny za Twoją chęć pomocy, jednak jeszcze żaden z Twoich postów mi w żaden sposób nie pomógł. W poprzednim temacie napisałeś mi żebym "nauczył się CSS", teraz odesłałeś mnie do kursu, który chyba każdy zna.
Co gorsza, pisząc takiego posta odstraszasz pozostałych użytkowników tego forum którzy autentycznie mogli by pomóc. Temat, w którym pierwsza odpowiedź kieruje do podstawowego kursu dla większości użytkowników jest zakończony i nie widzą oni sensu w nim pisać. Założyłem ten temat, ponieważ w podobny sposób "zakończyłeś" mi poprzedni, teraz zrobiłeś to znów. Ponawiam prośbę o pomoc, jeśli ktoś może precyzyjniej niż "nie umiesz CSS" określić co powoduje problem będę bardzo wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobra widzę że źle to znosisz powiem tak przeanalizowałem twój kod powiem ci dlaczego tak się dzieję mam nadzieje że to weźmiesz pod uwagę na przyszłość
dodajesz akapit o nazwie <p class="strona"> po czym go zamykasz jako pusty element </p> po co to chyba się nie do wiemy dalej jedziemy dajesz klasę o nazwie <div class="main"> dajesz to chyba dla jaj nie masz żadnej zawartości dla tego elementu ale po co niech będzie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) jedziemy dalej dajesz puźniej takie coś a co tam jak nie idzie w css zrobimy sobie mix złożony z html i css więc nie dziw się że nikt nie odpisuję po za mną nie chce cię jakoś ubliżyć tylko pomóc więc nie dałem ci linku do kursu bo ci dawałem tylko dałem ci link do menu porządnie zrobionego . który dostosujesz go do włąsnych potrzeb w 1 godzinę a nie w tydzień . Pozdrawiam Ten post edytował krzysztof_kf 26.04.2010, 11:47:58 |
|
|
![]()
|
|
Faktycznie, przeoczyłem fakt że link prowadzi do konkretnego zagadnienia.
Niestety, korzystając z tego co tam jest napisane miałem ten sam problem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) A mógł byś podpowiedzieć jakieś rozwiązanie na problem z z-indexem pod IE? Nie za bardzo mogę sobie z nim poradzić... |
|
|
![]()
|
|
W tym przypadku z-index nic nie ma do tego poprostu nawalone jest wszystkiego ;/
|
|
|
![]()
|
|
Uprzątnąłem troszkę, ale poza satysfakcją nie dało to nic.
Na pewno to nie kwestia kolejności warstw? W FF wszystko ładnie wskakuje na swoje miejsce a w IE (co widać na przykładzie z 1 posta) menu tkwi uparcie pod warstwą na której ma być... |
|
|
![]()
|
|
Zmień to coś co dałeś na samej górze czyli dokumentacja zmień na takie coś
i takie coś po czcionka przy wyszukiwarce ci źle działa
Ten post edytował krzysztof_kf 26.04.2010, 12:27:33 |
|
|
![]()
|
|
Ok, buttony wskoczyły na swoje miejsce, ale za to wszystko inne się rozjechało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
tak to wygląda po zmianie: http://www.ksiaznica.home.pl/nc1/ FF i w IE reklama przeskoczyła na lewo, wyszukiwarka wyskoczyła na górę. Dodatkowo w IE menu rozwija się pod warstwą z reklamami zamiast pod kategorią menu bezpośrednio. Zawsze tak mam, jak się jedno poprawi to drugie się pogorszy... Masz jakiś pomysł na to? |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Nazad, nie zrozum mnie źle, ale zrób to co krzysztof_kf doradzał Ci w swoim pierwszym poście. Twój kod to sieczka i zupa tagów, jedziesz metodami wziętymi z kończa lat 90.
Menu to jest lista i powinno być oparte na liście nieuporządkowanej <ul>. Myślisz, że Firefoxie menu Ci działa? Mylisz się. Z resztą zobacz sam. Taki kod nie ma prawa działać prawidłowo. Patrzyłeś na stronę pod Operą? Nie działa w ogóle. To polska strona, a Opera w PL bardzo popularna jest. Widziałeś po pod Chrome? Naprawdę, dla Twojego dobra, naucz się podstaw, bo z tym masz problem. Zarówno HTML jak i CSS. Naucz sie poprawnego budowania struktury strony, potem stylowania. Nic trudnego. @down: Krzysztof, zasztrzeliłeś mnie tym (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował pedro84 26.04.2010, 13:01:18 |
|
|
![]()
|
|
Dla mnie temat zamknięty żadna inicjatywa z jego strony ja mu robię a on pójdzie oglądać ryśka z klanu .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
~Nazad
A nie mogłeś kontynuować w poprzednim temacie? Temat tylko dlatego nie zostanie zamknięty, ponieważ sporo osób chce Ci pomóc. Od siebie dodam jedynie, że zacznij czytać jakieś kursy html+css. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.08.2025 - 07:00 |