![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 5.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, ostatnio stworzyłem stronę www całkowicie w "sharepoint designer 2007" - http://zarobek-internetowy.pl .
Tworzyłem ją na monitorze 22", gdy wchodzę na stronę przez komputery z mniejszymi monitorami- nie wiem jak to ująć strona jest za duża na monitor. Czy da się to jakoś zredukować aby strona automatycznie dostosowywała się do rozdzielczości/monitora? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strony sie raczej robi pod 1024 rozdzielczosci , z ladnym tlem
![]() Było sobie na początek w body dać 1024width , marginesy itp to nie miałbyś takich problemów. Ten post edytował gigzorr 15.06.2010, 08:39:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie gwarantuje sukcesu ale spróbuj:
Nie wiem czy to skutkuje bo ja mam monitor 17 cali, ale przecież nawet jak masz 22 cali to chyba możesz zmienić na mniejszą? -------------------- Pomogłem - kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początek to rekomendowałbym zmianę DOCTYPE, bo prędzej wygram wybory prezydenckie w Wielkiej Brytanii, niż to jest xHTML.
Po drugie, stron ana tabelach się już nie buduje, nigdy nie powinno, ale kiedyś to była nagminna praktyka. Widać u Ciebie brak doświadczenia. Strony generalnie robi się pod 1024x768. Jeśli strona ma mieć stały rozmiar, musisz stworzyć okalający ją kontener, jeśli zaś nie, to ustalasz jej rozmiar na 100% szerokości okna przeglądarki. Po trzecie, komórki tabel nie mogą zawierać elementów blokowych. Pozwolę sobie na mały offtop, co do samej strony. Jak już bezczelnie ładujesz swojego refa, to chociaż użyj jakiegoś krótkiego linku... -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 5.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, rozumiem;) ale dlaczego bezczelnie? Irytują mnie ludzie próbujący komuś na siłe dopiec. Stworzyłem ten poradnik ludziom jak i dla własnego zysku. Ale dobrze wezmę to do siebię.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, rozumiem;) ale dlaczego bezczelnie? Irytują mnie ludzie próbujący komuś na siłe dopiec. Stworzyłem ten poradnik ludziom jak i dla własnego zysku. Ale dobrze wezmę to do siebię. Czemu? Bo to taka trochę...hm...nie do końca uczciwa praktyka, może napisz cos w deseń "oto mój link odsyłający", albo go ukryj ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Ok, wsumie masz rację, zrobiłem trochę nie uczciwie i to naprawię, jeszcze mam takie pytanie jak to ujełeś "offtopic" jak oceniasz poradnik nie biorąc pod uwagę tej gafy?
|
|
|
![]()
|
|
Ok, wsumie masz rację, zrobiłem trochę nie uczciwie i to naprawię, jeszcze mam takie pytanie jak to ujełeś "offtopic" jak oceniasz poradnik nie biorąc pod uwagę tej gafy? Popracowałbym trochę nad wyglądem strony, no i troszeczkę tekstami, poprawił ich jakoś (parę byków masz ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Pozwolę sobie odświeżyć temat, gdyż (zdaje się) ile osób, tyle opinii. Mam kilka stron "przygotowanych" pod rozdzielczość 1024x768. I faktycznie, jak pisał Sixaa: Cytat(Sixaa) gdy wchodzę na stronę przez komputery z mniejszymi monitorami- nie wiem jak to ująć strona jest za duża na monitor Czasem jest tak, że po prostu strona się rozjeżdża, a czasem między poszczególnymi elementami są zbyt duże odstępy. Suma sumarum strony wyglądają idealnie tylko pod 1024x768. OK, testuję własnie jak powinna wyglądać strona pod najbardziej popularnymi rozdzielczościami (czyli nieco inny układ jest, gdy ktoś wchodzi z rozdzielczości 1024x768, a nieco inny przy rozdzielczości np. 1280x1024). Tylko czy to ma sens? Po drugie: chciałbym uzyskać Wasze opinie ws tabel, a to z kolei na podst tego, co napisał pedro84: Cytat(pedro84) (...)stron ana tabelach się już nie buduje,(...) Jedna z moich stron ma ładnych parę lat, ale wszystkie są oparte na tabelach i jakoś nie mogę sobie wyobrazić strony nie "korzystającej" z tabel (np same DIV'y). Również proszę o Wasze opinie na ten temat. Za wszystkie komentarze z góry dziękuję. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Czasem jest tak, że po prostu strona się rozjeżdża, a czasem między poszczególnymi elementami są zbyt duże odstępy. Suma sumarum strony wyglądają idealnie tylko pod 1024x768. OK, testuję własnie jak powinna wyglądać strona pod najbardziej popularnymi rozdzielczościami (czyli nieco inny układ jest, gdy ktoś wchodzi z rozdzielczości 1024x768, a nieco inny przy rozdzielczości np. 1280x1024). Tylko czy to ma sens? Wszystko zależy od układu i struktury layoutu. Po drugie: chciałbym uzyskać Wasze opinie ws tabel, a to z kolei na podst tego, co napisał pedro84: Jedna z moich stron ma ładnych parę lat, ale wszystkie są oparte na tabelach i jakoś nie mogę sobie wyobrazić strony nie "korzystającej" z tabel (np same DIV'y). Również proszę o Wasze opinie na ten temat. A czy wg. Ciebie jedzeniem widelcem zupy jest poprawne? No niby można, ale po co skoro jest do tego łyżka? Odpowiedz sobie sam. Tabele służą do przedstawiania danych tabelarycznych, a nie do budowania struktury. To, że sobie nie wyobrażasz strony bez tabel, pokazuje tylko, że masz na ten temat ograniczoną wiedzę - i to niestety dość sporo. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to ja dodam też jedną, rzecz, jeżeli strona ma mieścić się w oknie przy rozdzielczości 1024, to maksymalna szerokość strony to 1000px, ponieważ boczny scroll zajmuję około 20px w zależności od przeglądarki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 06:23 |