![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Muszę zrobić stronę HTML bez użycia CSS. Czy mógłby ktoś podać link do jakiegoś którym mógłbym się inspirować?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Bez CSS-a się chyba nie da.Można rozdzielić układ stron bez CSS używając tag<table>,ale i tak nie ustawisz,żadnego tła, po za tym przeglądarka i tak wygeneruje sobie jakiś kod CSS przykładowo pozycjonowanie będzie wtedy static.Skąd taki przymus?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można pisać "po staremu". Wszystko jeszcze zależy jak ta strona ma wyglądać.
-------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do szkoły kazali. HTML bez CSSa, więc na tabelach raczej. Tło da się ustawić (<td background="bg1.jpg">) Bez sensu, ale takie wymogi nauczyciela. Tylko chciałbym zobaczyć jakiś w miarę ładny szablon, bo mam raczej bardziej programistyczny umysł i nie mam takich wizji.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 195 Pomógł: 109 Dołączył: 3.11.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie używając CSS'a będziesz zmuszony używać zdeprecjonowanych atrybutów ,które używane były w latach 90 i teraz ze standardami HTML mają mało wspólnego.Czego was uczą w tej szkole -jak się programować nie powinno?
|
|
|
![]()
|
|
No niestety, coraz częściej sytuacje szkolne dają mi do zrozumienia, że chodzę tam tylko dla papierka.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprawdopodobniej jakiś stary profesorek sam nie zna CSS
![]() -------------------- If you're good at something, never do it for free.
Potrzebujesz skryptu JS lub PHP - szukasz kogoś kto przetestuje twoją aplikację pod względem bezpieczeństwa? Szybko i solidnie? Napisz ;) Mój blog - Jak zwiększyć wydajność front-endu - O buforowaniu wyjścia w PHP słów kilka... |
|
|
![]()
|
|
Tacy to są najgorsi,zadufani w sobie.Ja bym robił w css'ie według standardów W3C argumentując przy tym ,że tak się teraz robi.Lecz jak to zrobisz to skostniały profesorek będzie jeździł po tobie do końca szkoły.
Lepiej rób to w htmlu tylko z myślą jak się programować nie powinno. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 5 Dołączył: 19.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej zrób tak i tak, a potem pokaż mu różnice
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat Najlepiej zrób tak i tak, a potem pokaż mu różnice Dobry pomysł - i dodatkowo przejedź walidatorem w3c ,aby ukazać mu różnice.Dodatkowo jak będzie zgodne z walidacją to sobie będziesz mógł zalinkować obrazeczek. Ten post edytował Niktoś 27.03.2012, 15:40:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I daj coś takiego:
A w tekście gdzieś: Kod Budowanie strony WWW na tabelkach to ZUO! etc ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ściągaj photoshop'a na 30 dni, znajdź darmowy szablon, najlepiej w psd pliku gdzieś na necie (pełno tego), zaatakuj wszystko przez slice tool i pozniej save for web... Masz wszystko na tabelach, po kolei musisz tylko do kazdej wbijac cellspacing=0 i cellpadding=0 + dla odnosnikowych obrazkow border=0.
Ale faktycznie, tak jak wszyscy wyzej mowia- tak to sie strony robilo 10 lat temu ( ja tak robiłem 8 lat temu ![]() Generalnie i tak bym Ci radził nie budować tego na tabelach (bo nie ma co się uczyć złych nawyków), a po prostu zrobić bardzo minimalistyczny wygląd korzystając z podstawowych stylów przeglądarki dla poszczególnych tagów (h1,h2,hr,p,q,pre,i,b,u itd). Tło białe (ew. leciutki szum szary) i ciemno szare litery. Pomarańczowe linki. Podstawowy układ dwukolumnowy (po lewo logo + menu, po prawo treść). Nie ma co się bawić w jakieś kosmosy. Wbij w google 'minimal design' i znajdź sobie jakiś przykład który Ci podpasuje. Niestety pewnie będziesz zmuszony korzystać z takich dziadków jak <font> który to w zasadzie jest przestarzały i chyba nawet wycofany ze specyfikacji html4. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 44 Dołączył: 31.07.2011 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ze swojej strony to bym jeszcze radził podrzucić nauczycielowi na biurko (najlepiej anonimowo, bo tacy to potrafią być wredni) link do Twojego pytania. O ile po nicku Cię nie rozpozna
|
|
|
![]()
|
|
U mnie w szkole za bycie mądrzejrzym od nauczyciela (co się nie rzadko zdaża w mojej szkole) można co najwyżej nagrabić sobie u wszystkich, a że jestem w dość nieciekawej sytuacji to wolę zrobić cokolwiek i dać z tym spokój. Pomogę sobie kodem Dominatora i zrobię, żeby to jakoś wyglądało. Dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To smutne:
Masz, tutaj czysty szablon na start ode mnie: http://upload.maciejkwas.pl/plik4/2-html.rar Tutaj masz wszystko na tabelkach, musisz tylko zastąpić wszystkie css'y tym co się da: http://webmark.shost.pl/pliki/multi/multicss.html A tego będzie bardzo prostu przerobić na tabelki: http://webmark.shost.pl/?p=89 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 04:43 |