![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 2 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Moje pytanie brzmi tak: Jak wykonać formularz wyboru opcji z listy i możliwością wpisania nowej wartości ręcznie? Czyli, że mam listę wyboru: i chodzi o to, żeby dało się, oprócz wybrania z listy, wpisać wartość tak, jak wpisuje się do normalnego pola teksowego <input type="text">. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 2.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tego w html nie zrobisz, a z php to nie trudne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 2 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale chwila. To nie może być w PHP, bo chodzi o wpisywanie tekstu do pola wyboru. Jeśli nie wiecie, o co mi chodzi, to otwórzcie Painta, naciśnijcie Ctrl+S i to jest właśnie takie pole, jak to do wpisywania nazwy pliku w oknie zapisu tego programu. Tylko jak takie otrzymać w HTML-u? PHP odpada, ale chyba potrzebny jest JavaScript.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 12 Dołączył: 12.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Możesz na przykład dołożyć dodatkowe pole "input" (text), który będzie uaktywniał się (z wykorzystaniem JS) przy wybraniu konkretnej wartości pola "select". Po stronie serwera zaś, wystarczy sprawdzić czy wysłana wartość pola select to np. "custom" i wówczas uwzględniać wartość dodanego pola "input". Moje pytanie brzmi tak: Jak wykonać formularz wyboru opcji z listy i możliwością wpisania nowej wartości ręcznie? Czyli, że mam listę wyboru: i chodzi o to, żeby dało się, oprócz wybrania z listy, wpisać wartość tak, jak wpisuje się do normalnego pola teksowego <input type="text">. Pozdrawiam. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pomysł dobry, ale czy to będzie efektywnie wyglądało?
PS na tej stronie napisali, jak to zrobić, ale rejestracja jest płatna, a w dodatku nie chce działać ;/ http://algorytmy.pl/?id=435 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 12 Dołączył: 12.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
efektywnie, czyli czy to będzie wyglądało jak jedno pole tekstowe? Albo źle myślę, albo input będzie musiał być nałożony na select.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 2 Dołączył: 2.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś mi się tu nie zgadza. Co potem ma się dziać jak juz to pole wyboru sam użytkownik może dodać, i dla czego??
|
|
|
![]()
|
|
Użytkownik nie ma dodawać pola tekstowego, tylko ma mieć możliwość wpisania do pola tekstowego wartości, lub tę wartość wybrać z listy rozwijanej (połączenie<input type="text"> i <select>).
|
|
|
![]()
|
|
Użytkownik nie ma dodawać pola tekstowego, tylko ma mieć możliwość wpisania do pola tekstowego wartości, lub tę wartość wybrać z listy rozwijanej (połączenie<input type="text"> i <select>). Hmm... Już rozumiem o co Ci chodzi. Pewnie jakoś z wykorzystaniem JS da się to osiągnąć (chociażby zamieniając select [po wybraniu opcji np. "Wpisz..."] na input tekstowy). Pytanie co z ludźmi bez włączonego JS i czy na pewno "gra jest warta świeczki"? Samym HTMLem tego nie osiągniesz. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dla pewności, że rozumiesz, ma to wyglądać tak:
![]() Wiem, że muszę wykorzystać JS, ale nie wiem, czy polegać ma to na tym, że ustawiam temu selectowi (lub inputowi) onClick='POLECENIE_POWODUJĄCE_EDYCJĘ', czy trzeba z tym bardziej kombinować. |
|
|
![]()
|
|
Acha. Bo ja zrozumialem inaczej. Bo to jest proste. HTML + dźawa. Mam propozycje moze stwozmy forum html+ java? I tak aby serwisy sie uzupelnialy. Daje serwer bez limitu, i domene.
|
|
|
![]()
|
|
Ja stworzyłem swoje forum w PHP oparte na plikach tekstowych z funkcjami edytowania oraz usuwania postów. Poza PHP, nie jestem rozeznany w żadnym języku skryptów, niestety.
![]() Ten post edytował Marteen 24.07.2010, 02:09:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A nie chodzi Ci może o coś podobnego do autocomplete? Tam co prawda nie masz od razu select, tylko wpisanie określonej liczby znaków powoduje wyświetlenie tych powiązanych z wpisanymi literami. Popatrz tutaj -> http://www.pengoworks.com/workshop/jquery/autocomplete.htm
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie nie. autocomplete wykluczyłem od razu, bo ja sam chcę ustalić opcje, jakie będzie można wybrać. Powtarzam: chodzi o połączenie <input type="text"> i <select>.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.05.2025 - 06:44 |