![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 2 Dołączył: 18.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W jaki sposób są tworzone strony internetowe, które są całkowicie skalowalne? Przykładowa strona: dhl.com.pl Gdy wyświetlam ją na swoim telefonie (przeglądarka blackberry 7.1.0) - każdy element strony jest pomniejszony, wyskalowany proporcjonalnie do tego co pokazałoby się na zwykłym ekranie komputera. Czcionka jest pomniejszona, nieczytelna, trzeba powiększyć ekran żeby móc cokolwiek przeczytać - właśnie szukam czegoś takiego. Tam, do określania wielkości czcionki, używają jednostek em. Kiedy stosuję u siebie te jednostki - nie daje tego efektu, podobnie z %, px. Jednostki vw, vh odpadają - przeglądarka ich nie obsługuje. Czy ustawia się to może za pomocą jakiegoś meta tagu? Aktualnie mam:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strona DHLa to chyba zły przykład, bo ona akurat się nie skaluje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 2 Dołączył: 18.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strona DHLa to chyba zły przykład, bo ona akurat się nie skaluje. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strona DHL jest po prostu nieprzystosowana do urządzeń mobilnych i to skalowanie jest wykonywane przez samą przeglądarkę. Więc żeby uzyskać taki efekt, wystarczy… źle napisać stronę
![]() -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Jeszcze jeden przykład atmel.com. Tutaj div "content" ma sztywno ustawioną szerokość na 980px. Kiedy ja na mojej stronie ustawię 980px - nie daje tego efektu. Pojawia się poziomy suwak. Oczywiście mogę ekran oddalić przy pomocy zooma ale na stronie Atmela jest to już domyślnie oddalone, dopasowane do szerokości ekranu, bez poziomego suwaka. I nie rozumiem na czym to polega.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wywal całkowicie ten metatag, bo nie wnosi on nic do tematu. Co do pełnego skalowania strony-jest to nic innego jak stosowanie niedynamicznych elementów blokowych(div) posługujśc się z pixelami. Każde użycie % czy auto stwarza pewien fragment responsywności, przypasowując stronę do przeglądarek mobilnych. To tak w skrócie.
Pisane z telefonu. Zapisz to sobie, uruchom na telefonie i zobacz efekt. Ten post edytował Kerth 20.08.2016, 00:49:08 |
|
|
![]()
|
|
OK, dziękuję. Działa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.04.2025 - 05:40 |