![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie panowie,
rozpocząłem przygodę z PHP i buduje własny mini CMS. Mam jedno pytanie, jak ma wyglądać funkcja, która wywołuje plik css do okna, pozwala na jego edycję apotem na zapis w tym samym katalogu? Jeżeli ktoś miałby chwilę to prosiłbym o jakiś przykład, jak nie t chocaż nazwy funkcji i instrukcję jak to po kolei ogarnąć. Z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz wykorzystać http://ckeditor.com , choć nie będzie kolorować składni. Wczytujesz do jakiejś zmiennej plik css, a potem wyświetlasz do w edytorze. Edytujesz, a następnie klikasz zapisz, zapisze Ci wynik do zmiennej, a potem zrób z tym co potrzebujesz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
edycja plików php -> google, fopen itd.
-------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje Panowie, naprowadziliście mnie na rozwiązanie. Napisałem taki kod:
Już zawiera stylowanie moje, ale to nie ważne. Działa bez zarzutów tylko powiedzcie mi czy są tu jakieś błędy czy luki bezpieczeństwa? I jeszcze jedno pytanie, czy pli php mogę edytować w ten sam sposób? Panowie nowe pytanie, jeśli na jedne stronie chcę wrzucić kilka taki textera to co mam zmienić żeby mi się nie pogryzły i żeby dobre pliki zapisywały? Czy ktoś miałby chwilę aby pomóc pisząc odpowiedź? Ten post edytował cypeczek 24.12.2010, 11:39:41 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 006 Pomógł: 111 Dołączył: 23.07.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz każdy plik edytować, nawet php. Problem będzie w tym jak zapomnisz jakiegoś znaczka i będzie syntax error.
Aby użyć kilka textarea wystarczy że inny będą miały name np jak w Twoim kodzie jest: <TEXTAREA NAME=edycja rows="30" cols="78"> to możesz dać: <TEXTAREA NAME=edycja rows="30" cols="78"> <TEXTAREA NAME=podsumowanie rows="30" cols="78"> Ważne jest, aby na serwerze właściwym pliki, które będziesz edytować miały odpowiednie atrybuty do edycji. Ten post edytował IceManSpy 25.12.2010, 18:37:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A tutaj muszę zmienić wszystkim nazwy zmiennych?
I jeszcze powiedzcie mi jak to jest bo mam pliki z uprawnieniami na serwerze 755 i mi zapisuje ładnie, tak ma być? |
|
|
![]()
|
|
W tym nic nie musisz zmieniać, bo przecież odczytujesz tylko wszystko z pliku do zmiennej treść. I po co robisz 5 i 6 linijkę w/w kodzie? Otwierasz a potem od razu zamykasz, bez sensu
![]() Co do uprawnień, to nie powiem Ci dokładnie, ale chyba powinno być 777, ale lepiej niech ktoś to potwierdzi lub zaprzeczy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli jak chcę edytować na jednej stronie powiedzmy 3 pliki to tak powinien wyglądać ten kod poprawie?
|
|
|
![]()
|
|
Tylko w tym kodzie, jak wy edytujesz 1 textarea i drugi, a potem klikniesz w 1 zapisz, t Ci tylko 1 zapisze. Musisz wszystko dać w jednym formie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Coś takiego?
|
|
|
![]()
|
|
Coś w ten deseń, tylko po wysłaniu zobacz sobie co się mieści w zmiennej $_POST['edycja'] (w tym jest mały błąd, ale może sam do tego dojdziesz, ja to już napisałem
![]() ![]() Ten post edytował IceManSpy 27.12.2010, 11:42:08 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 12:18 |