![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem. Otóż mam parę podstron. Chciałbym aby dla każdej był inny tytuł. Mam tak:
- strone główną (index.php) - nowości (newsy.php) - instrukcje (instrukcje.php) - ... I tak chciałbym, aby gdy np. wejdę na instrukcje (czyli stronę .../instrukcje.php) To w tytule będę miał <title>Instrukcje</title>. Szukałem trochę i znalazłem
Jednak jak widzimy tytuł pobierany jest ze strony index.php?go=... Co zrobić aby można było zastosować skrypt do moich potrzeb? Po prostu chciałbym aby na podstawie nazwy strony przypisywał tytuł. Ten post edytował Cysiaczek 18.11.2010, 12:18:59
Powód edycji: [Cysiaczek]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 13 Dołączył: 15.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To skąd będziesz pobierać tytuł zależy od Ciebie(np. sprawdzając nazwę pliku .php) Ten post edytował lDoran 18.11.2010, 12:09:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 1 Dołączył: 4.02.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli masz strony na include to możesz włożyć instrukcje switch tam gdzie będzie tytuł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę stworzyć stronę tytuly.php. Czyli:
Chcę stworzyć stronę tytuly.php. Czyli:
Czyli tak jak napisałem chciałbym, aby na podstawie załadowanej strony czytał nazwe. Przypuśćmy, że jesteśmy na instrukcje.php to nazwa=instrukcje, czyli sprawdza w tablicy i podaje podany mu tytuł czyli instrukcje 111 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 13 Dołączył: 15.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem czego oczekujesz, gotowego skryptu, czy pomocy w jego wykonaniu. Jeżeli pomocy to daj kod, który napisałeś, natomiast przy gotowym skrypcie pomyliłeś działy.
|
|
|
![]()
|
|
to tak tworze tablice i podaje ją do tytuly.php jak już opisałem wcześniej.
Teraz przechodzę do strony meta.php (jednej z części głównej, znajduje się na każdej stronie). I teraz piszę:
Na razie tyyle, bo to może zadziałać dla strony głównej a nie wiem do końca jak się odwołać odpowiednio do tablicy w tytuly.php. Ten post edytował radziowie 18.11.2010, 12:56:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odwołuj się tak jak teraz, tylko zmień strukturę tablicy:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Funkcja sprawdzająca tytuł:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze: masz błąd. "if ($go=='' || $go='index')" zamień na "if ($go=='' || $go=='index')"
Tak samo używaj gdzie indziej. Operator porównania to "==", a nie "=". W tablicy zamiast strona/strona druga wpisz po prostu wartości $go. EDIT: ~IDoran: bez sensu ta funkcja. Zwraca to samo co przyjmuje, chyba, że nie znajdzie tego w tablicy. Ten post edytował ADeM 18.11.2010, 13:34:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1. Co do adem się zgadzam co do "==" i "=". Moja wina.
2. [quote]W tablicy zamiast strona/strona druga wpisz po prostu wartości $go.[/guote} Nie rozumiem, gdzie to chcesz wstawić. 3. Idoran czy możesz wytłumaczyć jak działa ta funkcja? Jak ona może być zastosowana w moim przypadku? |
|
|
![]()
|
|
Zrób tablicę, której indeksy będą wszystkimi wartościami zmiennej $go jakie mogą wystąpić, a wartościami niech będą tytuły.
Ten post edytował ADeM 18.11.2010, 13:51:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
NIe rozumiem tego:
[guote]Zrób tablicę, której indeksy będą wszystkimi wartościami zmiennej $go[/guote} to jak mają wygladać $go['glowna] => 'strona glowna',, $go['strona druga'] => ' blabla' ... ? Ten post edytował radziowie 18.11.2010, 14:12:43 |
|
|
![]()
|
|
Ech -.-'
Dokładnie tak jak napisałem wcześniej:
Nie wiem jakie $go może mieć wartości, bo tego nie napisałeś. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
No to z czym masz jeszcze jakiś problem?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Z tym żeby wyjąć zmianną, czyli nazwe pliku. Przyjmijmy, że jesteśmy na strona_druga.php to on wyciąga "strona_druga", sprawdza tablicę i jeśli tam jest to wyciąga z niej tytuł, czyli wartość $go.
|
|
|
![]()
|
|
Poddaje się...
Co to jest w takim razie $go, gdzie to definiujesz, i jaką ma wartość. Zobacz też co zawiera tablica $_SERVER. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Może, źle się wyraziłem. Zacznę od początku. Mam kod:
Może mam ten kod trochę pokręcony. Mamy zmienną $go która pobiera (przynajmniej powinna pobierać) nazwy strony na której jesteśmy. W przypadku gdy jesteśmy na stronie głównej index.php to wyświetla Strona główna jak widać w powyższym kodzie. Problem w tym, że nie wiem dokładnie jak pobrać zmienną $go z nazwy pliku a następnie porównać ją z naszą tablicą. Mam nadzieję, ze teraz trochę zrozumialej napisałem. |
|
|
![]()
|
|
Co Ty przekazujesz w zmiennej $go?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.05.2025 - 06:53 |