![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam formularz i teraz chciałbym zapamiętać wpisane dane tak, aby nawet po wejściu na inne strony i po ponownym powrocie na tą stronę te dane były już wpisane w formularzu.
Myślę, że tu wystarczyły by cookies, ale czytam o nich i próbuje coś napisać, ale nadal nie mogę osiągnąć zamierzonego rezultatu. Jeśli jest lepsze rozwiązanie niż cookies to oczywiście chętnie je poznam. Druga sprawa to podobny problem, mianowicie mam stronę, a na niej skrypt i kilka zmiennych, jednak po odświeżeniu tej strony zmienne zostają skasowane. Da się temu jakoś zaradzić? -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 292 Pomógł: 89 Dołączył: 27.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co konkretnie Ci nie wychodzi przy tych cookiesach? Do ustawiania ciasteczek służy funkcja setcookie
Najprostsze użycie: foo.php: bar.php: Wchodząc na stronę foo.php ustawiasz ciasteczko o nazwie "foo" i wartości "bar". Teraz jak wejdziesz na stronę bar.php możesz odwołać się do tego ciastka - wszystkie są przechowywane w jednej tablicy: $_COOKIE. W przypadku formularza może to wyglądać np. tak: form.php: a w kodzie który wyświetla sam formularz:
Zresztą wydaje mi się, że w manualu jest to naprawdę dobrze i wyczerpująco opisane. -------------------- Zend Certified Engineer | Microsoft Certified Professional: Programming in HTML5 with JavaScript & CSS3 | Blog
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jeżeli danych jest dużo - baza danych. Jeżeli nie to ciacha/sesje. A jeśli chcoałbym zrobić to przy pomocy sesji to jak powiniennem się za to zabrać? Chodzi o to jak powinien wyglądać zapis i odczyt sesji. Ten post edytował Szunaj85 9.02.2012, 19:36:11 -------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
google -> php session manual
Tam poza opisem funkcji znajdziesz masę przykładów - patrz komentarze |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 04:17 |