![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chciałbym zrobić na tej stronie prosty sklep internetowy bez żadnego logowania, czy bazy użytkowników. Klient wchodzi w cennik/spis produktów i dodaje do koszyka to co chce (odnotowuje się nazwa produktu i cena). Kiedy wybierze to co chce przechodzi do arkusza zamówienia za pomocą którego uzupełnia dane kontaktowe i wysyła mail wraz z wybranymi produktami i sumą kosztów. Kolejne etapy realizacji zamówienia odbywają się już ze strony sklepu który kontaktuje się z klientem.
Jak najszybciej i najprościej rozwiązać to zagadnienie? Ten post edytował shemko 18.12.2013, 12:58:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zadaj jakieś konkretne pytanie, z czym masz problem. Raczej nikt nie będzie Ci tu opisywał krok po kroku jak napisać taki sklepik.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wordpress odpowiedni plugin i wszystko
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi o to czy najlepiej zrobić to na np. na prostej sesji bez połączenia z mysql?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Skoro nie masz rejestracji, a zamowienie wysylasz mailem, to tak, sama sesja ci wystarczy.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Pozostaje jeszcze kwestia wyświetlanych produktów. Jeśli ich liczba jest stała i nie czujesz się dobrze w programowaniu możesz je zawrzeć bezpośrednio w kodzie strony. Jeśli nie chcesz korzystać z bazy danych to możesz wykorzystać plik tekstowy/XML/cokolwiek jako "bazę" produktów. Wówczas dodanie nowego produktu to nowy wpis do pliku, a zmianę wyglądu prezentowanych produktów robisz w jednym miejscu (w pętli w szablonie).
|
|
|
![]()
|
|
Ok mniej więcej już sobie poradziłem. Mój sklep wygląda jak poniżej. Mam jednak jeszcze jedno małe pytanie: jak wywołać sumę cen oraz sumę dodanych do koszyka wszystkich produktów?
produkty.php:
index.php:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ok mniej więcej już sobie poradziłem. Mój sklep wygląda jak poniżej. Mam jednak jeszcze jedno małe pytanie: jak wywołać sumę cen oraz sumę dodanych do koszyka wszystkich produktów? Skoro ceny masz w tablicy to je zsumuj |
|
|
![]()
|
|
tak, produkty zapisane są w pliku produkty.php. Próbowałem wywołać sume:
ale nie śmiga i wyświetla cenę tylko ostatnio dodanego produktu. Jak powinna wyglądać poprawnie ta komenda? Ten post edytował shemko 21.12.2013, 00:43:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 1 Dołączył: 16.12.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz to policzyć pętlą, dodać sobie do zmiennej a potem echować
![]() |
|
|
![]()
|
|
czy mógłbyś mi napisać jak to ma wyglądać? Przepraszam, że tak męczę ale zupełnie nie wiem jak to ugryźć
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak, produkty zapisane są w pliku produkty.php. Próbowałem wywołać sume: ale nie śmiga i wyświetla cenę tylko ostatnio dodanego produktu. Jak powinna wyglądać poprawnie ta komenda? Nie sum_array a array_sum i nie [id] a ['id']
|
|
|
![]()
|
|
Tyrson dziękuje bardzo za ten kod. Niestety jednak komenda wyświetla tylko niezmiennie liczbe "2805", nie wiem dlaczego :/
|
|
|
![]()
|
|
Jak to niezmiennie...?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Turson - ja idę o duży zakład, że OP bezmyślnie skopiował Twój kod z posta #12, dlatego "niezmiennie".
-------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Wkleiłem go dokładnie w to miejsce.
Ten post edytował shemko 21.12.2013, 23:02:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale o co chodzi?
Przecież iterujesz po swoich produktach a nie produktach w koszyku, więc jakim cudem ma Ci się zmieniać cena? Albo wytłumacz po polsku OCB |
|
|
![]()
|
|
Tutaj już powoli zaczynam składać kod: http://www.fibarokrakow.com/sklep.php
1. Chciałbym aby wybranie produktu (po kliknięciu dodaj) wiązało się z dodaniem do np zmiennej "$suma" wartości odpowiadającej cenie wybranego produktu, a usunięcie produktu z usunięciem tej ceny z sumy. 2. Na podobnej zasadzie chce zrobić jeszcze licznik wybranych produktów gdzie $licznik będzie wyświetlał aktualną ilość wybranych produktów (produkty + ich ilość) 3. Chciałbym również aby koło koszyka był przycisk "usuń" który będzie usuwał produkt z koszyka. Przepraszam jeśli jestem męczący z tymi wszystkim pytaniami ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 04:59 |