![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
czesc, jestem w trakcie pisania gry z tematu. w html mam formularze do ustalenia zakresu. kod w php wyglada natomiast tak:
i tutaj zaczyna sie problem. chcialbym wykonac to co napisalem w komentarzu tylko nie wiem jak najlepiej to zrobic. w jaki sposob mozna by wykonac ciagle pokazywanie formularza? na razie wymyslilem po prostu:
z tym ze to nie do konca dziala (wyskakuja mi te formularze w nieskonczonosci zacina sie strona). tak wiec macie jakies pomysly jak wykonac takie ciagle wprowadzanie liczby do skutku? Ten post edytował michat34 21.08.2012, 14:39:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. O ile pamiętam, to
Kod header("Refresh: 1; url=\"index.htm\""); chyba odświeża stronę co sekundę. Generalnie: odświeżanie strony podczas czekania na wpisanie danych od użytkownika wydaje mi się bez sensu.Ogólnie: Musisz zrobić form w HTML, która odwołuje się do samej siebie, a w której: 1. będziesz pobierał wprowadzone przez uzytkownika dane $od i $do (czyli zakres) 2. sprawdzał, czy wylosowana liczba mieści się w zakresie. 3. zmienną wylosowaną musisz przekazywać jakoś pomiędzy dwoma niezależnymi wywołaniami skryptu (skąd skrypt wywołany "teraz" ma wiedzieć, jaką zmienną miał poprzednio wykonywany skrypt?). Możesz wykorzystać element HTMLa typu "FORM" z atrybutem HIDDEN, i do niego odwoływać się w następnych wywołaniach. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
1. O ile pamiętam, to Kod header("Refresh: 1; url=\"index.htm\""); chyba odświeża stronę co sekundę. Generalnie: odświeżanie strony podczas czekania na wpisanie danych od użytkownika wydaje mi się bez sensu.Ogólnie: Musisz zrobić form w HTML, która odwołuje się do samej siebie, a w której: 1. będziesz pobierał wprowadzone przez uzytkownika dane $od i $do (czyli zakres) 2. sprawdzał, czy wylosowana liczba mieści się w zakresie. 3. zmienną wylosowaną musisz przekazywać jakoś pomiędzy dwoma niezależnymi wywołaniami skryptu (skąd skrypt wywołany "teraz" ma wiedzieć, jaką zmienną miał poprzednio wykonywany skrypt?). Możesz wykorzystać element HTMLa typu "FORM" z atrybutem HIDDEN, i do niego odwoływać się w następnych wywołaniach. 1. to sluzy temu, ze jak ktos zle wprowadzi zakres to wyskakuje komunikat ze zle wprowadzil i po sekundzie cofa sie do indexu.html gdzie musi wprowadzic ponownie zakres, prawidlowy. w jaki sposob moge sprawic ze bedzie odwolywal sie do samej siebie? i jaki element hidden masz na mysli? zrobilem form action do skryptu w ktorym jest wywolywane tylko ze w ten sposob formularze pokazuja sie w nieskonczonosc EDIT: a swoja droga czy nie bylo by latwiejsze wykonanie tego przy pomocy sesji? wtedy zmienna bylaby przesylana w sesji Ten post edytował michat34 21.08.2012, 14:48:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 590 Pomógł: 107 Dołączył: 25.10.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. i tracisz wylosowaną uprzednio liczbę, bo losujesz jeszcze raz (tak przypuszczam)
2. odnośnie hidden: http://www.kurshtml.edu.pl/html/ukryte_dane,formularze.html Tak, sesje też można, ale (zakładam), że to Twoja wprawka w przetwarzanie formularzy - więc imo sesje to trochę za duzy kaliber. P.S. Da się całą zgadywankę zrobić w jednym pliku, w którym: 1. sprawdzasz, czy to jest pierwsze wejście na stronę 2. jeśli pierwsze, to losujesz liczbę i przypisujesz do pola hidden w formularzu 3. wyświetlasz formularz z danymi, także tymi ukrytymi, a w form action kierujesz dane na samego siebie 4. logika: jeśli wprowadzono poprawną wylosowaną liczbę, wyświetlasz komunikat P.S. w jaki sposób wprowadzisz poprawną liczbę do formularza z dwoma polami, skoro w warunku po poprawnym podaniu $od i $do kierujesz na stronę z błędem? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.05.2025 - 07:28 |