![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem niedawno zacząłem moją przygodę z programowaniem i już zaczynaja się schody.
Przedstawie moje 2 pliki : calculator1.php
calculator2.php
Problem polega na tym, że gdy nie zaznaczę boxa "trójkąt równoboczny php wywala niezdafiniowaną wartość (właśnie tego boxa mimo tego że jego wartość domyślna to 0). Co z tym zrobić ? W tej linijce jest chyba prblem ze składnią: if(isset($bok1) && isset($bok2) && ($bok3) || isset($h) && isset($bok1)) ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 168 Pomógł: 126 Dołączył: 5.02.2010 Skąd: Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 4.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że nie chodzi o to cały czas mam problem z :
Undefined index: rownoboczny in C:\Program Files\xampp\htdocs\project\calculator2.php on line 15 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo jeżeli checkbox nie jest zaznaczony to nie wysyła wartości (a nie np. ustawia ją jako zero, false czy null).
Korzystaj z isset, a na przyszłość treść błędu/notice wpisuj w Google. edit: A najlepiej zamiast isset zrobić warunek !empty - sprawdzisz czy istnieje ale od razu czy też wynosi 1. Ten post edytował markonix 14.03.2013, 19:05:29 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 550 Pomógł: 75 Dołączył: 5.06.2012 Skąd: Lębork Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spójrz linijkę nr. 10, calsulato2.php. Dałeś operator przypisania zamiast porównania.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem to w taki sposób lecz cały czas problem jest identyczny ;/ Teoretycznie z definicji isseta to wsztsko powinno już działać, może jakieś inne propozycję ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ten błąd Ci wyświetla w linii z:
Ten warunek będzie zawsze spełniony bo mówi "jeśli $rownoboczny jest utworzony". No a jest.. patrz linie wyżej. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A ma ktoś propozycje jak rozwiązać ten problem chodzi mi o to że jeżeli trójkąt nie jest równoboczny liczę pole z wzorów na trójkąt mając jego 3 boki lub podstawe i wysokość.
? |
|
|
![]()
|
|
Na milion sposobów.
Np: Pola input na 3 boki (A - podstawę, B i C) oraz wysokość. Jeśli A == B == C wzór na równoboczny else wzór 1/2 * A * H. Btw. czy to jest Twoje zadanie domowe? Ten post edytował markonix 14.03.2013, 20:43:15 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie sam sobie wymyśliłem taki programik na początek, dzięki za fajny pomysł
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.05.2025 - 07:50 |