Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [HTML][PHP]Licznik kliknięć do formularza
kuba098
post 26.06.2011, 13:13:26
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Siemka mam mały formularz, po kliknięciu przycisku Submit jest on wysyłany na adres podany w polu action:
Kod
<form style="padding-left: 390px; padding-top:170px; " action="Mój link" method="POST" id="ankieta_form_pod" name="ankieta_form_pod">

<input type="hidden" name="news_id" value="23146">
<input type="hidden" name="wyd_id" value="0">
<input type="hidden" name="dru_id" value="0">
<input type="hidden" name="glos_pod" value="4693">
<input type="submit" id="submit" value="Klik" onSubmit="self.location.href=('licz_klik.php')" />

</form>

Kliknięto: <? include("licz_klik.txt"); ?>

i teraz mam taki kodzik licznika:

Kod
<? php
if(file_exists("licz_klik.txt")){
$file=fopen("licz_klik.txt","r");
$licznik=chop(fgets($file,100));
$licznik++;
fclose($file);
$file=fopen("licz_klik.txt","w");
fwrite($file,$licznik);
fclose($file);
}
else{$file=fopen("licz_klik.txt","w");
fwrite($file,"1");
fclose($file);
}
header("location: http://Mój link z pola action");   // adres linka lub pliku, który będzie zliczany
?>

Do tego jest jeszcze plik tekstowy któremu nadałem prawa chmod 777 by nie było problemu.

Licznik mi jednak nie działa. Po kliknięciu nie dodaje mi kliknięcia. Jak ręcznie wpiszę coś do pliku licz_klik.txt to się pokazuje na stronie.
Jak w przeglądarce wpiszę adres do pliku licz_klik.php to przekierowuje mnie na stronę podaną w kodzie w location i dodaje mi kliknięcie.

Problem polega na tym, że ponieważ nie robię tego przyciskiem to nie wysyłam formularza i w tym problem.

co zrobić, żeby po kliknięciu submita wysyłało formularz a nie tylko przekierowywało na link, który podaje i dodawało kliknięcie questionmark.gif

P.S Jak się wszyscy domyślają dopiero zaczynam zabawę w tym kierunku ;]
Go to the top of the page
+Quote Post
bezimienny997
post 26.06.2011, 13:15:42
Post #2

-----

1. <form style="padding-left: 390px; padding-top:170px; " action="Mój link" method="POST" id="ankieta_form_pod" name="ankieta_form_pod">

Zamiast "mój link" wrzuc adres linka lub pliku, który będzie zliczany. (sciezka do tego drugiego pliku:))

Ten post edytował bezimienny997 26.06.2011, 13:16:44
+Quote Post
kuba098
post 26.06.2011, 14:52:56
Post #3

-----

znaczy ja u siebie mam w polu action wpisany swój link na który jest wysyłany formularz. I ten sam link mam wpisany w polu location w pliki licz_klik.php
Dla was zwyczajnie prawdziwy link zastąpiłem wpisem "mój link" smile.gif

@EDIT

Jak w action wpisuje link do pliku licznika licz_klik.php dolicza mi kliknięcie ale nie wysyła poprawnie formularza tylko próbuje przejść na strone gdzie powinienem go wysłać :/

Licznik ogólnie funkcjonuje dobrze ale koliduje z poprawnym wysyłaniem formularza.
Jak już jest tak że dodają się kliknięcia to otrzymuję błąd w pliku do którego link podałem w action zamiast komunikatu "Dziękujemy za oddanie głosu"

Ktoś umiałby zamienić ten kod
Kod
<? php
if(file_exists("licz_klik.txt")){
$file=fopen("licz_klik.txt","r");
$licznik=chop(fgets($file,100));
$licznik++;
fclose($file);
$file=fopen("licz_klik.txt","w");
fwrite($file,$licznik);
fclose($file);
}
else{$file=fopen("licz_klik.txt","w");
fwrite($file,"1");
fclose($file);
}
header("location: http://Mój link z pola action");   // adres linka lub pliku, który będzie zliczany
?>

tak by zamiast po dodaniu kliknięcia przenosić na stronę "http://Mój link z pola action" wysyłał do niej formularz zawarty w indexie questionmark.gif

Ten post edytował kuba098 26.06.2011, 14:55:29
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 8.05.2025 - 08:37