![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem, gdyz moja wiedza o php jest kompletnie szczatkowa, probowalem cos naskrobac samemu, ale bez rezulatow.
Szukam sposobu na to aby wstawic fragment frazy spomiedzy znacznikow HTML <title>a </tile> do zmiennej. Chce zrobic skrypt ktory wrzucalby na strone elementy w zaleznosci od tego czy w title wystapil pewien okreslony ciag znakow czy tez nie. MAm przygotowane strony z komenda require_once i odpowiadajace jej pliki w ktorych chcialbym wrzucac kod. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale title będzie zależne od ciebie, czy title jakieś innej strony?
Jeżeli sam decydujesz jakie title to: Jeżeli chcesz pobrać title innej strony to wyrażenia regularne.... -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 14.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
title juz jest okreslone na podstronach
generalnie to chodzilo mi o cos troszke innego; chyba rzeczywiscie bede musial skorzystac z wyrazen reguralnych (jak do tego podejsc?) ale chce zebym mogl sobie okreslic kilka zmiennych np: 'jabłko', 'pomidor', 'march' i zrobic taka instrukcje, ze: jesli title na stronie to : <title> jabłko </title>, <title>złote jabłko </title>albo <title>sok jabłkowy</title> to wyswietla sie element 1. jesli jest np. <title>świeże pomidory</title>, <title>sok pomidorowy </title>to wyswietla sie element 2 jesli to<title> pomaranczowa marchew</title>, <title>sok marchwiowy</title>, <title>nać marchwi</title> to wyswietla sie element 3 a jesli nie ma zadnego z tych wyrazow (fragmentow wyrazow/ciagow znakow) to nie wyswietla sie nic. Ewentualnie nie musi to byc koniecznie pobierane z title, tyle, ze w takim przypadku musialbym okreslic, ze porzadany element pojawia sie dopiero jesli dany ciag znakow pojawi sie wiecej niz 1raz. Ten post edytował adam1226 14.02.2010, 15:36:53 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 32 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda mi to na ciężką sprawę......
[quote]jesli w title na stronie jest : jabłko, złote jabłko albo sok jabłkowy to wyswietla sie element 1. jesli jest to np. świeże pomidory, sok pomidorowy to wyswietla sie element 2 jesli to pomaranczowa marchew, sok marchwiowy, nać marchwi to wyswietla sie element 3/[quote] .....bo nic z tego nie rozumiem ![]() -------------------- Jeśli Ci pomogłem kliknij pomógł. W ten sposób temat zaświeci się na żółto i użytkownicy którzy pomagają nie będą musieli niepotrzebnie klikać. Dziękuję.
"Pomaganie" |
|
|
![]()
|
|
teraz rozjasnilo, edytowalem posta?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 169 Pomógł: 12 Dołączył: 16.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod if(!isset($_GET['id'])){ echo'strona główna'; } if($_GET['id']=="costam1"){ echo'odpowiednik costam1'; } if($_GET['id']=="costam2"){ echo'odpowiednik costam2'; } Mozesz tez dla kilku warunkow Kod if($_GET['id']=="costam4" || $_GET['id']=="costam5" || $_GET['id']=="costam6" || $_GET['id']=="costam7"){ echo'odpowiednik costam4 costam5 costam6 costam7'; } Wszystko umiesc pomiedzy <title></title> i oczywiscie pomiedzy kodem php (<? ?>) Ten post edytował cniak 14.02.2010, 16:15:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 20 Dołączył: 19.08.2007 Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku musisz zapisać title do zmiennej.
a potem za pomocą funkcji strops:
Edit: To skrypcik który znajduję przynajmniej 2 wystąpienia ciągu znaków w tekście. jeżeli będą na przykład dwa wystąpienia "pomidor" to tekst się wyświetli:
-------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
Niestety, jak narazie zaden ze sposobow nie dziala,
Poza tym przede wszystkim title musi byc jakos pozyskiwane automatycznie spomiedzy znacznikow, gdyz trudno bedzie mi przerobic kod ponad 1000 podstron :/ |
|
|
![]()
|
|
Uzyje gotowej funkcji znalezionej w necie do pobierania strony
(http://www.tarnaski.eu/blog/funkcja-pobierajaca-strone-www/):
Funckja pobierajaca title;
Tu masz ten przykład dla title. Skrypt sprawdza czy w pobranym title znajduję się wyraz "pomidor" i "marchewka". Skrypt je wykryje nawet jeżeli będą łączone z innymi wyrazami (np: tak jak podałeś "pomidorówka") Edit: Nie moge edytować postu wyżej, wiec musisz zamknąc jeden nawias:
-------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
hmmm tylko ja ten skrypt chcialbym includowac (mam wbudowane akurat require_once)
tak zeby w zaleznosci od wlaczonej strony wyswietlal porzadany element, wiec okreslanie konkrentje podstrony niestety tutaj nie pasuje... sorry jednak udalo mi sie poprawic, za to: Undefined offset: 1 w linijce:L if($title[1]) { (ale to moze ja cos zle wstawiam) w kazdym razie jeszcze trzeba pokombinowac Ten post edytował adam1226 14.02.2010, 20:32:28 |
|
|
![]()
|
|
Mi ten skrypt działa:
Zobacz czy $tresc nie jest pusta.... Edit: Zamiast skryptów powyżej użyj:
Skrypt działa na 100%, sprawdzone -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
tak dziala, tylko ta kwestia, zeby pobieralo title nie z okreslonej, ale aktualnie otwartej podstrony?
|
|
|
![]()
|
|
To najwyraźniej coś ty źle robisz, bo skrypt działa poprawnie.
Może na tej stronie co pobierasz masz takie samo title co na tej co wyświetlasz... Bez kodu nie powiem ci co masz źle bo wróżką niestety nie jestem. U mnie taki przykładowy kod działa A kod wygenerowanej strony to Więc jest wszytko ok i pobiera title pobranej strony.... -------------------- Qbix Media Project - Prosty Multiplatformowy Odtwarzacz Muzyki
|
|
|
![]()
|
|
tak, ten kod jest ok,
chodzilo mi jednak o cos takiego, zeby powiedzmy badal to title dla: podstrona1.php ; podstrona2.php podstrona3.php... a tutaj musze okreslic o jaka podstronemi chodzi |
|
|
![]()
|
|
To otwieraj te pliki za pomocą funkcji jak sie nie myle file ( wiecej info na googl)
|
|
|
![]()
|
|
Dobra, powiedzmy, ze ten skrypt dziala i wielki dziekie, za pomoc, bo w sumie praktycznie w 100% rozwiazuje podany przeze mnie w tytule watku problem, a z tym wczytaniem z aktualnie otwartego pliku to widze, ze moze byc wiekszy problem, wiec zapytac sie jeszcze w jednym temacie
jeszcze sie tylko chcialem dopytac, ale to juz nie jest takie pilne, czy daloby sie zrobic, zeby ignorowalo pierwsze wystapienie mojego slowa(ciagu) "kluczowego" ? bo mam tytuly postaci: marchew, jabłko, pomidor - sok pomidorowy marchew, jabłko, pomidor - sok marchwiowy marchew, jabłko, pomidor - marchewka z groszkiem nie chcialbym bynajmniej zabierac waszego cennego czasu, niemniej jednak, gdyby ktos mial ochote to mam jeszcze 2 pytania: 1. czy duzo byloby do przerobienie, zeby sprawdzalo jednak w tresci, bo jesli dobrze rozumiem, to i tak skrypt musi przeanalizowac cala tresc? i. w takim wypadku jak zrobic zeby warunkiem wykonania instrukcji bylo conajmniej 2 krotne wystapienie danego slowa? Czy dobrze mysle, zeby tu sprobowac z preg_match_all ? 2. Co zrobic, zeby nie zwracal uwagi na wielkosc liter przy sprawdzaniu? Ten post edytował adam1226 16.02.2010, 20:37:48 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 17:04 |