![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 1 Dołączył: 28.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam takie pytanie: Czy w html można zrobić coś takiego, żeby zamiast przycisku typu submit na stronie pojawiał się obrazek działający w ten sam sposób.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mozesz dac link w sumie to to samo tylko ze dziala get'em sam sie zastanawialem jak kombinujac z value nic nie otrzymywalem
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale on przecież napisał, że przycisk ma być typu submit.
Ja bym to w stylu zmienił - usunął bordery i nadał background-image. -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie zapomnij tylko o atrybucie alt, bo jak ktoś będzie miał wyłączone obrazki. Nie wspominając już o czytnikach dla niewidomych. //EDIT @l0ud - ale takim sposobem nie dasz tekstu inną czcionką niż "bezpieczne", a dawanie w takim wypadku value="" "leży" z w/w powodów. Ten post edytował grzesiek_g 10.05.2008, 18:33:30 -------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Ale on przecież napisał, że przycisk ma być typu submit. Ja bym to w stylu zmienił - usunął bordery i nadał background-image. po co stowowac css'a skro można to zrobić sposobem jaki podał webdicepl? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Ale on przecież napisał, że przycisk ma być typu submit. (...) To jest normalny submit tylko graficzny. Nie zapomnij tylko o atrybucie alt, bo jak ktoś będzie miał wyłączone obrazki. Nie wspominając już o czytnikach dla niewidomych. To są rzeczy na tyle oczywiste że ich chyba podawać nie muszę. Poza tym od myślenia jeszcze nikt nie umarł. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak - do tej pory myślałem, że submit może być zadeklarowany tylko poprzez type="submit"
Zwracam honor ![]() -------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Kurde @Webdicepl jestes geniuszem nie wiedzialem o tym
![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2008 Skąd: Reda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
A mi sie pojawił problem w tej kwestii. INPUT IMG nie chce wysyłać danych formularza, nawet swojej wartości. problem dotyczy IE. Na firefoxie działa OK. Jest taki kod (w skrócie):
submity w IE przesyłają wartość step_to_go poprawnie, ale imagi już nie. Firefox wszystko robi poprawnie. Czy ktoś może wiedzieć jak temu zaradzić? |
|
|
![]()
|
|
Nie poprawnie to znaczy jak?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostylować zwykły submit przy pomocy CSS, np. tak:
Kod .przycisk {
padding: 5px 5px 5px 20px; font-weight: bold; background: white url(tick.gif) 10px center no-repeat; } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest normalny submit tylko graficzny. Dobrze wiedzieć ![]() typ image przesyła koordynaty kliknięcia, bynajmniej nie działa więc jak zwykły submit. Sugeruję poczytać dokładniej tu: http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/forms/imagebutton.html added: Bo nie napisałem tego co najważniejsze ![]() Jeżeli chcesz tylko wysłac formularz, możesz użyć typu image. Jeśli natomiast zależy Ci na przesłaniu również wartości submita: a. musi on być typu submit (chcesz obrazek? Zrób jak napisał @Pilsener) b. submitować formularz może cokolwiek w jakikolwiek sposób, przesyłając jakiekolwiek dane - wtedy zrób to za pomoca JS Ten post edytował drPayton 16.09.2008, 14:36:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2008 Skąd: Reda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Założenie dla tej sprawy było następujące. Są kroki: 1, 2, 3. Po kliknięciu na grafikę 1, 2 lub 3 formularz się wysyła do dalszej obróbki (np. Cookies, sesja itd.), w tym również wysyła się info, który krok ma się załadować (id kroku jako wartość step_to_go). Tak więc moim zdaniem typ IMAGE jako tylko wysyłka formularza do dalszej obróbki (reszta na głowie PHPa) jest wystarczająca, zważywszy że F interpretuje należycie i wysyła formularz, a IE owszem podejmuje akcję, ale bez żadnej wartości formularza.
Wiem że IE to amatoszczyzna, ale trzeba się z nią liczyć. Jeżeli takie zachowanie jest znane, to trudno, chyba ten problem wówczas ominę (zastosuje się do @Pilsener'a). Łączę pozdrowienia. Sebastian Ten post edytował bulimaxiu 16.09.2008, 17:43:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 890 Pomógł: 65 Dołączył: 13.11.2005 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc zależy to od Twojego podejścia. Jeśli zakładasz, iż tylko FF będzie obsługiwany to ok, jeśli jednak ma to byc 'cross-browser' to niestety typ image nie nadaje się w takim zastosowaniu. Ewentualnie można pokombinować z JS'em.
Bo na chwilę obecną co Ci to da, że w IE czy Operze tylko wyślesz formularz, skoro nie będziesz wiedział jaką akcję podjąć? @down: Zakładamy, że to wszystko jest w jednym formularzu bo tak musi być ![]() Ten post edytował drPayton 17.09.2008, 11:38:22 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 30 Dołączył: 18.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież możesz dodać do każdego formularza odpowiedni:
-------------------- Warsztat: Ubuntu 12.10, PHPStorm
http://vertoo.pl |
|
|
![]()
|
|
Tak, rzeczywiście mogę i już z tego kiedyś korzystałem. Niestety, nie mogę założyć tylko Firefox'a
![]() Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Sebastian |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Niestety to nie działa w IE: Nie są wysyłane wartości (przypadek ten sam jak w typie IMAGE). W FF jest OK.
Ten post edytował bulimaxiu 20.09.2008, 20:41:58 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.05.2025 - 05:20 |