![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypt ktory dodaje mi przepisy do bazy. Chciałam teraz, żeby użytkownik mógł do swojego przepisu dodac zdjęcie potrawy. Mam juz skrypt i formularz dodawania zdjęcia do odpowiedniego folderu- dodaje.I teraz nie wiem, jak do tabeli z tymi przepisami zrobic tak, żebym potem mogła wyświetlic ten przepis wraz ze zdjęciem.
Powinnam dodac do tabeli kolumnę z nazwą zdjęcia czy scieżki do niego? jesli tak, to jak to zrobic? baza:przepisy tabela:przepis kolumny: przepis|kategoria|ID|nazwa|nazwa_zdj[?]| CODE
A tu skrypt dodawania przepisu CODE
kompletnie nie wiem, jak mam się za to zabrac, żebym potem mogła to foto wyświetlic, co mam dodac do tabeli i jaką metodę zastosowac w php. Bedę wdzięczna za pomoc, jestem początkująca, więc może to łatwa sprawa dla was, ja się jeszcze uczę. Z góry dzięki! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli przewidujesz, ze zdjęć będzie multum warto dzielić je na grupy katalogów.
Np: mając przepisz o id=2781 i zdjęciu o nazwie lkajkajfklajfkljfaafj.jpg możesz w bazie przechowac tylko nazwę a ścieżkę do samego obrazka utworzyć następującą: Kod /sciezka/do/zdjec/2/7/8/2781/lkajkajfklajfkljfaafj.jpg edit: Widzę, że do każdego przepisu będzie tylko jedno zdjęcie. Mam taką propozycję (myślę, że zmniejszy to nakład pracy): Pomiń dodawanie nazwy pliku do bazy. Wrzucaj zdjęcia zawsze o tej samej nazwie ale stosują katalogi. Wrzucaj zdjęcie do katalogu nazwanego tak jak ID przepisu. Nawet jeśli nie zachowasz ścieżki takiej jakiej podałem za przykład(bo nie jest to jakiś wymóg w Twoim przypadku) zawsze dotrzesz do forki. np Kod /sciezka/do/zdjec/2781/zdjecie.jpg Gdzie: 2781 to id przepisu zdjecie.jpg - nazwa pliku (musisz w tym przypadku uważać na rozszerzenia plików) Ten post edytował SpiritCode 28.01.2015, 12:38:35 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli muszę miec do każdego przepisu, katalog do którego użytkownik doda zdjęcie które musi miec określoną nazwę? Jak takie katalogi utworzyc kodem i jak zrobic żeby zapisane zdjęcie miało akurat taką nazwę?
i jak potem takie zdjęcie wyświetlic wraz z tym przepisem? Jak to wszystko zacząc kodowac w php?? ![]() Bo ciężko mi to zrozumiec, a co dopiero napisac bezbłędnie. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 167 Pomógł: 35 Dołączył: 29.12.2014 Skąd: Otwock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy, że nasz przepis ma id w zmiennej $id
Przy dodawaniu pliku:
Żeby znaleźć plik:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.05.2025 - 06:11 |