![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam chciałem zapytać jak generować dynamicznie podstrony.
Chodzi mi o to, że mam baze danych. np w jednej tabeli mamy alfabet 1 A 2 B 3 C itd. a w drugiej tabeli powiedzmy imiona i na dana Litere mają przypisane takie ID jak id konkretnej litery w poprzedniej tabeli 1 Alina 1 2 Adam 1 3 Ada 1 4 Bartek 2 itd. i powiedzmy tworze stronę statyczną imiona.php na której wyświetlam cały alfabet. i chciałbym klikając na daną literę żeby otwierała się nowa podstrona z imionami np. na litere "A" Można by było stworzyć 20 kilka podstron typu a.php i tam wyświetlać imiona i na imiona.php zrobić odnośnik do tej podstrony. Ale chciałbym żeby to było robione bez tworzenia tych podstron statycznie. Może ktoś coś podpowiedzieć ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
Poczytaj o stronicowaniu (LIMIT) i pobieraniu danych z bazy z warunkami (where)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 128 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2008 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
wiem co to jest stronicowanie.
Ale nie chodzi mi o dzielenie strony tylko żeby się tworzyła nowa z wynikami powiązanymi wyborem na stronie statycznej. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zacznij pisac w php...
a wlasciwie od nauki jak i co dziala.. to o co pytasz - jest podstawa zrozumienia dzialania skryptow server side ksiazka, tutoriale, manual... w tej chwili moglbym ci algorytm podac, o ile bedziesz umial rozwinac.. 1. pobieram liste pierwszych liter imion z tabeli -> wyswietlam 2. przekazuje id pierwszej litery -> wyswietlam imiona zaczynajace sie na ta litere technologie - html, php(lub cos podobnego), sql (lub jakis inny interfejs do bazy danych) da sie to zrobic na jednej tabeli, i jednym pliku... |
|
|
![]()
|
|
Nie bardzo wiem jak to zastosować możesz powiedzieć jak urzyć tego
żeby dało efekt ![]() Ten post edytował shtoc 29.09.2009, 15:01:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 33 Dołączył: 30.01.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- http://rafal.brzezinski.me - skrypty, tutoriale i inne.
Jeśli udało Ci się rozwiązać problem podziękuj osobom, które ci pomogły. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 341 Pomógł: 40 Dołączył: 23.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak jak napisalem, mozesz spokojnie zrobic to na jednej tablicy (i bedzie o wiele bardziej odpowiadac prawdzie)
zapytanie do bazy:
proste, prawdziwe i tresciwe masz wszystkie litery oraz ilosc wystapien w bazie.... Ten post edytował alegorn 29.09.2009, 15:57:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.05.2025 - 07:04 |