![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Szukam jakiegoś gotowego rozwiązania do masek na pola input. Mam takie trzy pola które muszę zabezpieczyć - imie i nazwisko ( tylko literki, żadnych cyfr i innych specjalnych znaków no max 2 spacje ) - adres email ( przynajmniej żeby małpę sprawdzał ) - mac address komputera ( XX:XX:XX:XX:XX:XX, w windows zamiast : są myślniki, i jeśli ktoś zrobi wklej to ma zamienić na dwukropki : ) - adres IP ( XXX.XXX.XXX.XXX tylko cyfry i kropki ) Znalazłem coś takiego jak jquery mask http://digitalbush.com/projects/masked-input-plugin/, ale nie mogę sobie poradzić z przystosowaniem tego do swoich potrzeb: ( Jest napisane, że jeśli chcę tylko litery a-zA-Z mam wstawić w masce a, ale jak to robię to w polu input pojawia mi się a i mogę wpisać tylko jedną literę. Będę bardzo zobowiązany za pomoc lub linka do jakiegoś maskowania input-a ![]() Dzięki -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Plugin dobry, "a" odpowiada jednej literce, więc albo wstaw tyle "a" ile potrzebujesz maks znaków, albo sprawdź czy zadziała np. a+
-------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W JS masz taką funkcję jak match - działa identycznie jak preg_match w PHP i opiera się o wyrażenia regularne. Przykład żeby w inpucie były tylko litery:
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm z JS jestem cienki, dlatego chciałem jakiegoś gotowca .
Ale będę kombinował , może coś wymyślę dzięki za info @Daimos a+ nie działa ![]() Ten post edytował redelek 31.03.2014, 12:52:40 -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko sprawdzaj to również po stronie serwera....
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a nie wiem jakiej długości będzie imie i nazwisko i czy nie będą dwa nazwiska, wiec wpisanie aaaaaaa aaaaaaaaaaa aaaaaaaa odpada Zamiast walidacji imienia i nazwiska według wzorca proponowałbym Ci raczej walidację długości, np. minimalnie 5 znaków (Ela Ul). Jeśli będą się rejestrować obcokrajowcy to często mają 3 lub czteroczłonową godność, a może i są inne, więc wzorzec odpada. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Właśnie wpadłem bo też szukałem jakiegoś rozwiązania na maski. Sprawdziłem więc u siebie co można z tym zrobić i:
możesz wstawić dwukropki zamiast myślników z tym nie ma problemu, w zasadzie możesz wstawić cokolwiek, Wprowadzenie małej litery a skutkuje tym, że możesz wprowadzić jedną literkę (cyfry nie możesz) i oczywiście jak do maski wstawisz '9' to wprowadzisz tylko cyferki. Bardzo sympatyczne rozwiązanie muszę powiedzieć. Jeśli nie odpowiada ci podkreślenie w masce, też możesz zmienić na dowolny (być może jakieś są wykluczone ale sprawdziłem kilka ...) ..."Optionally, if you are not satisfied with the underscore ('_') character as a placeholder, you may pass an optional argument to the maskedinput method. jQuery(function($){ $("#product").mask("99/99/9999",{placeholder:" "});" $("#mac_address").mask("99:99:99:99:99:99",{placeholder:" "},{completed:function(){alert("You typed a MAC address: "+this.val());}}); Jutro pobawię się trochę, zobaczę co jeszcze można z tym zrobić ![]() Może się przyda. pozdrawiam phpamator vet jsamator Zamiast walidacji imienia i nazwiska według wzorca proponowałbym Ci raczej walidację długości, np. minimalnie 5 znaków (Ela Ul). Jeśli będą się rejestrować obcokrajowcy to często mają 3 lub czteroczłonową godność, a może i są inne, więc wzorzec odpada. Sprawdzanie długości ? A jeśli ktoś nazywa się (nie szukając obcokrajowców) Lis albo Kot ? Walidacja długości z założeniem, że minimalna długość to 5 liter .... nie bardzo. Osobiście znam kilka osób których nazwisko to 2 litery ![]() Niby banalne a jednak .... pozdrawiam phpamator |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 799 Pomógł: 1827 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdzanie długości ? A jeśli ktoś nazywa się (nie szukając obcokrajowców) Lis albo Kot ? Walidacja długości z założeniem, że minimalna długość to 5 liter .... nie bardzo. Osobiście znam kilka osób których nazwisko to 2 litery ![]() Z tego co napisał redelek wynika, że imię i nazwisko to jedno pole. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
chodzi mi o to że w jednym polu mam imię i nazwisko, ale żeby można było wpisywać tylko A-Z a nie cyfry znaki specjalne i inne pierdoły.
MAC działają SUPER DZIĘKI, na wzór dodałem IP i też działa problem tylko z tym , że IP nie zawsze ma 3 cyfry a użytkownik wpisuje np. 192.168.2.12 i jest błąd ![]() Dzięki wszystkim za pomoc i staranie -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 1 Dołączył: 26.05.2011 Skąd: Moon Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
hmm faktycznie nie doczytałem o tych imionach i nazwiskach w jednym inpucie, a to taki 2 w 1.
![]() a jeśli zrobisz maskę "999.999.999.999" to jesli wklepują z ręki to możę poprostu dodaj jakiś opis w jakiej formie maja go wprowadzać np: wpisz ip w formacie 192.168.001.012 i po kłopocie czytać raczej wszyscy potrafią ![]() Szczęściarzu, ja w dalszym ciągu nie mogę sobie poradzić z jednym problemem. Otóż, jak pewnie się orientujesz w niektórych miejscach na świecie kod pocztowy jest nie koniecznie o stałej długości w dodatku jest np dwuczłonowy. Zastosowanie maski ... bardzo bym chciał ... ale nie da rady albo nie doczytałem jak użyć znaku który pozwala na wprowadzenie znaku lub jego pominięcie niby jest opcja z użyciem "?" ale w tym wypadku nie działa ![]() i zastanawiam się co zrobić a raczej jak to zrobić ![]() W przypadku gdy mam powiedzmy AA1-2BB jest spoko, jednak gdy mam AA11-2BB już pojawia się problem ![]() jakby ktoś miał pomysł jak to zrobić ... Byłbym wdzięczny ![]() pozdrawiam php/js amator Ten post edytował phpamator 2.04.2014, 11:47:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.05.2025 - 04:13 |