![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Chce połączyć 2 skrypt js mają podobne zastosowanie. Muszę łączyć bo w form może być chyba tylko jedno id. Moje form wygląda tak:
1 skrypt
2 skrypt
Chce to połączyć w jakąś całość lub znaleźć rozwiązanie aby działało bo w form może być jedno ID. Stosuję tylko jedno form lub kilka jeżeli będzie to poprawnie działać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Czemu więc to co w $(document).ready(function() w obu, nie umieścisz razem?
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak:
Nie działa. Nie znam się na js. ale w form jak wpiszę rejestracja waliduje mi pola a jak wpisze form1 waliduje mi checkboxa bo tak są ustawione id. Chce aby wpisac np calosc i walidowało mi za jednym razem wszystko. Trzeba te 2 skrypty jakos polaczyc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To w jQuery poczytaj czym różni się wywołanie $("#formularz") od $(".formularz") i pomyśl czy to nie jest to o co Ci chodzi oraz jak to wetknąć by były jedne reguły walidacji do choćby 100 formularzy na stronie. Swoją droga więcej niż jeden form na stronie jest czasem ryzykownym działaniem, jeśli stosowane to jest nieumiejętnie.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie kalecz. Nie rozumiem co chcesz osiągnąć - aplikować formularz walidacji do różnych id? Zobacz poniżej:
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
No dobra zadziałało.
Dzięki wielkie za pomoc. A co ten kod to taki duży badziew? |
|
|
![]()
|
|
everth... zamiast wywalać tyle id do formularza, o wiele prościej zrobić podpięcie pod klasę. Co jest prostsze i elastyczniejsze w przyszłości do ponownego wykorzystania:
z wywołaniem i dopisywaniem za każdym razem nowego id formularza czy może: z wywołaniem: i pchnięcie tego do dodatkowego pliku js, który zrobi za bibliotekę funkcji własnych opartych o jQuery? -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@thek: to może ja mu jeszcze formularz z CSSem napiszę? Samo wrzucanie kilku formularzy na jedną stronę jest proszeniem się o kłopoty. Stosowanie podpięcia pod ID czy klasę jest sprawą drugorzędną.
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Everth... Ne chodzi by mu cokolwiek pisać gotowego, tylko podpowiedzieć mu elastyczniejsze rozwiązanie i być może sam oceni co mu bardziej pasuje. Zwróć uwagę o czym pisałem bo nie dałem gotowca wcale, ale posłużyłem się przeklejką Twojego kodu JS jako możliwego rozwiązania. Chodzi mi o DRY jedynie. Lepiej napisać ten kod raz by mógł odwołać się do niego kiedykolwiek, zwyczajnie dołączając plik js gdy będzie potrzebny. Jeśli na stronie w formularzu będziesz miał 15 datepickerów to też zdefiniujesz im wszystkim w skrypcie id? A co jeśli tworzysz datepickery dynamicznie i nie znasz ich id po prostu? Chodzi mi tylko o wygodę rozwiązania. Jeśli element może być wykorzystany wielokrotnie w obrębie strony lub formularza to wygodniej jest go pchnąć nie przez id, ale klasę.
I samo użycie kilku formów na jednej stronie, jeśli zrobi to nieumiejętnie, określiłem jako proszenie się o kłopoty kilka postów temu w tym temacie. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 15.08.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
[ZAL]ŻAL MI TEGO FORUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Żal mi leniów. Bo mogą się nauczyć, a nie chcą. :<
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.04.2025 - 05:46 |