![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Niestety w JS u mnie bardzo bardzo słabo. Chciałbym aby po pojawieniu się pewnego tabu (pokazywanie i ukrywanie już mam) aktywowało się jedno z <selcet>. Są 4 o tym samym name, a po pokazaniu jednego z tabów chciałbym, aby tylko jeden został wysłany. Jeżeli jeden tab jest aktywny to select z innego tabu powinien mieć disabled, a aktywny required itp. DEMKO: http://jsfiddle.net/cz2boadb/ Mój kod HTML Kod JS
Będę bardzo wdzięczny za pomoc! Ten post edytował rucin96 12.05.2015, 13:34:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chcesz zachować istniejące rozwiązanie...
Prócz samej widoczności dodawaj/usuwaj atrybut "disabled" do selectów, które nie mają być wysyłane. Jeżeli masz chęci/czas na zmianę... Twoje obecne rozwiązanie nieprawidłowo wykorzystuje selecty. Dlaczego po prostu nie stworzysz jednego selecta w którym sam będziesz zmieniał opcje? Ten post edytował Tuminure 12.05.2015, 10:27:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie zależy mi na zmianie automatycznej.
A jak mogę sprawić, aby atrybuty zmieniały się z required i disabled? Tzn. aby był taki efekt. Klik link 2. <select disabled> <select requirded> <select disabled> <select disabled> Kliknk link 4 <select disabled> <select disabled> <select disabled> <select required> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spróbuj coś takiego wprowadzić do kodu. Oczywiście wewnątrz funkcji mouseover, gdy najedziesz na dany select. spróbuj tak. Nie gwarantuje, że zadziała, nie mam w danej chwili jak tego sprawdzić a i sam się uczę js.
Ten post edytował Korybut 12.05.2015, 12:07:29 |
|
|
![]()
|
|
spróbuj coś takiego wprowadzić do kodu. Oczywiście wewnątrz funkcji onmouse, gdy najedziesz na dany select. Niestety nie zbyt mi to pomogło ![]() Zrobiłem takie coś
Tylko problem. Wszystkie atrybuty idą do każdego select, a ja bym chciał się dowiedzieć jak zrobić aby działały naprzemiennie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko problem. Wszystkie atrybuty idą do każdego select, a ja bym chciał się dowiedzieć jak zrobić aby działały naprzemiennie. bo z tego co zauważyłem w kodzie, to niezależnie na który element najedziesz to skrypt i tak będzie zmieniał atrybuty we wszystkich elementach na true. A nie powinno być tak?
Ten post edytował Korybut 12.05.2015, 12:16:39 |
|
|
![]()
|
|
bo z tego co zauważyłem w kodzie, to niezależnie na który element najedziesz to skrypt i tak będzie zmieniał atrybuty we wszystkich elementach na true. To jak zrobić, aby zmieniał tylko w elementach, które aktualnie są lub nie są ukryte?? :/ Required dla widocznego, disabled dla ukrytych. Zmieniłem to
Na to
Zadziałało, ale.. Przy zmianie tabów dalej są wartości te co na początku czyli Automatyczne klik 1 po wejściu na strone required disabled disabled disabled Klik link 3 required disabled disabled disabled Zamiast disabled disabled required disabled Ten post edytował rucin96 12.05.2015, 12:14:49 |
|
|
![]()
|
|
Nawet lepiej jak dasz domyślnie .disabled dla elementów i tylko będziesz zmieniał jeden interesujący cię przy aktywowaniu na .required. Skrócisz kod. No i odwrotnie po opuszczaniu taba, przywracasz elementowi .disabled. Czyli musisz stworzyć kolejną funkcje która będzie znów zmieniać dla tego jednego elementu domyślną wartość.
Ten post edytował Korybut 12.05.2015, 12:28:41 |
|
|
![]()
|
|
No właśnie powinno działać bo
i
odpowiada za pokazanie i ukrycie taba, a to działa. Nie rozumiem więc czemu funkcja
i
nie chcą działać po kliknięciu w link, który aktywuje dengo taba :/ Daję demko na serwerze http://jsfiddle.net/cz2boadb/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 31 Dołączył: 10.01.2007 Skąd: Bydgoszcz/Inowrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zdarzenie dodania/usuniecia atrybutu powinno być umieszczone podczas kliknięcia:
http://jsfiddle.net/9cpwjrvp/ |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję bardzo
![]() O to właśnie chodziło! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.06.2025 - 05:00 |