![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Korek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Jestem zielony jeśli chodzi o javascript. Mam takie pytanie jak wypisać wynik na stronie z dwóch liczb które podaje uzytkownik do pola tekstowego po wciśnięciu przycisku? Tutaj mój kod: Kod <!DOCTYPE html>
<html> <body> <head><title>Matematyka</title><META HTTP-EQUIV=content-type CONTENT=text/html; charset=iso-8859-2></head> <form> <input type="text" name="1" id="1"/>+ <input type="text" name="2" id="2"/>= <input type="text" name="3" id="4"/> <input type="button" id="5" name="button" value="Wykonaj"> </form> <script type="text/javascript"> var zmienna1=document.getElementById("1").value; var zmienna2=document.getElementById("2").value; function wypisz() { document.getElementById('3').zmienna1+zmienna2.value; } document.getElementById('5').onclick = wypisz() </script> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
innerHTML
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wszystko źle:
1. ID nie może być liczbą - nazwij to np. E1, E2( od element) , albo inaczej, ale nie sama liczba 2. Kod <input type="text" name="3" id="4"/> To id równa się 3 czy 4?3. Kod var zmienna1=document.getElementById("1").value; var zmienna2=document.getElementById("2").value; Warto użyć parseInt 4. Kod function wypisz() { document.getElementById('3').zmienna1+zmienna2.value; } Źle! Spróbuj tak: document.getElementById('E3').value = zmienna1+zmienna2; 5. Cytat document.getElementById('5').onclick = wypisz() Bez nawiasów na końcu i brak średnika6. Użyj zdarzenia onload i wrzuć całość do zew. pliku Pozdrawiam i życzę powodzenia z dalszą nauką -------------------- |
|
|
--Korek-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję bardzo za pomoc. Będę nad tym kombinował.
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 10:42 |