![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
można powiedzieć, że zaczynam przygodę z tworzeniem stronek. W związku z tym chciałem zrealizować kilka projektów - przerabiając gotowe projekty graficzne na działające strony. No i natknąłem się na problem ... chciałbym się doradzić jak poprawnie powinno wyglądać nakładanie się div na div oraz ich pozycjonowanie ... mając na przykładzie: ![]() Chodzi mi o poprawne ułożenie ... mamy div z tłem na całą szerokość strony. W nim dwa - lewy z tekstem i prawy ze zdjęciem telefonu (CSS'a tu na razie pomijam - chodzi o czysto teoretyczne założenie). Jak wypozycjonować te kontenery, aby ".left-text" był w połowie tła, a ".right-phone" wychodził poza tło w pionie ? Plus zważywszy na to, że kolejna sekcja z tekstem "Start something new" się już zaczyna pod spodem, a obrazek telefonu nachodzi na nią obniżając tekst w kolumnie prawej ... wiadomo, że można zrobić margines górny lub odsunięcie od górnej krawędzi dla ".left-text", np: "left:5%; top:10%" itd, ale czy to jest poprawne rozwiązanie ? przy skalowaniu okna myślę, że będzie się rozjeżdżać Pozdrawiam i z góry dzięki za porady i wyjaśnienie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 460 Pomógł: 49 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 8.11.2017 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za to info
![]() chociaż bardziej zależało mi na sugestiach z "doświadczenia", czy np. poprawne wypozycjonowanie diva robić metodą "margin-top" "margin-right" i wtedy jak nachodzi jeden na drugi to "z-index" czy jednak bardziej poprawne by było "position:relative" nadrzędnego i względem niego ustawiać divy "position:absolute", czy jakoś float itd ... no, ale spoko ![]() dzięki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym dał obrazek jako ::before i lekko margines od góry.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 460 Pomógł: 49 Dołączył: 5.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie za mało wiadomo o stronie, aby ci dać ostateczną odpowiedź. Można zastosować position: absolute albo css :before, ale brakuje wiedzy o tym, czy strona ma mieć stałą szerokość, czy mam mieć rwd. Jak ma się zmieniać na różnych ekranach. Z powodu wstawania tego smartfonu dochodzi problem odsunięcia kolumny tekstu w dół od smartfonem. Jest to dosyć nieczyste lekko hackerskie. 99% stron ma tam równo.
Najszybciej byśmy ci pomogli, gdybyś to wrzucił do codepen i można by wtedy kombinować metodą prób i błędów. Zrób najpierw stronę bez smartfonu, z ostatecznym rwd, a potem dodaj smartfon lub z niego zrezygnuj. |
|
|
![]()
|
|
spoko, dzięki za zainteresowanie
![]() tzn ogarnąłem to ułożenie procentowo odsuwając div'y - metodą prób i błędów dopasowałem tak jak chciałem także spoko ... chodziło mi np o komentarz "nie, procentowo tego lepiej nie rób bo się porozjeżdża, bo to i to ... są lepsze sposoby ... tak się tego nie robi ... Lepiej zrobić to tak i tak" itd ... ![]() no i zaintrygował mnie sposób z użyciem ::before, który zaproponował "viking". Muszę rozszerzyć ten temat jak do tego zastosować "pseudo-emelementy" ... dzięki bardzo ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.05.2025 - 21:19 |