![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 23.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Robię stronę, której budowa, mniej więcej będzie wyglądała tak ![]() Czyli nagłówek, menu, pole na kontent (w którym jest tabela) i stopka. Oczywiście to co pokazuję, to tylko strona testowa, nie ta właściwa ![]() I chodzi mi właśnie o tą tabelkę z suwakiem po prawej. Chciałbym, żeby nagłówki w obszarze thead, były nieruchome, a tylko dane na szarym tle w obszarze tbody, żeby się przesuwały. Czy mógłby mi ktoś momóc poprawić kod, żeby tylko szary obszar się przesuwał, bez brązowego? Proszę o pomoc, poniżej wstawiam kod HTML
CSS
Z góry dziękuję za pomoc Ten post edytował Baku12345 29.03.2019, 04:31:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 594 Pomógł: 66 Dołączył: 22.02.2008 Skąd: Dublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował dublinka 29.03.2019, 05:53:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 1 Dołączył: 23.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jeszcze raz ja. Udało mi się uzyskać taki efekt jak chciałem, czyli suwak pod nagłówkami z prawej strony, w głównej części tabeli
![]() ale przez to powstał drugi problem. Ponieważ suwak zaczął zajmować część powierzchni przeznaczonej na treść, to ramki z nagłówków nie były dopasowane z ramkami od treści tabeli (czerwone strzałki). Miałem więc 2 wyjścia, albo dodać czwartą komórkę w nagłówku (o szerokości takiej jak suwak), żeby wyrównać przesunięcie, albo uczynić suwak niewidocznym (niezajmującym miejsca), ale dalej działającym. Wybrałem to drugie i usunąłem problemy, a strona zaczęła wyglądać tak ![]() czyli w polu na treść były dwie tabele, jedna z nagłówkami, a druga objęta znacznikami div z treścią. Oto skrócony fragment kodu HTML
CSS
Jednak ja chciałem to zrobić trochę bardziej elegancko i nie na divach i dwóch tabelach, tylko na jednej tabeli i specjalnych dedykowanych znacznikach pod header i treść. Chciałem wydzielić sekcje na jednej tabeli thead i tbody. I tu się zaczęły kłopoty. Chciałem to przerobić tak ![]() Czyli jedna tabela z sekcjami zamiast dwie. Przerobiłem to tak HTML CSS
I teraz pytanie podsumowujące, dlaczego, gdy używam znaczników table, to wszystko działa, a jak zmieniam je na sekcje thead i tbody, to się sypie i strona zaczyna wyglądać tak? ![]() Ten post edytował Baku12345 5.04.2019, 04:27:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz pelno przykładów https://stackoverflow.com/questions/1706729...ll-inside-tbody
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kurcze Panowie, dalej mam z tym problem
Zrobiłem na divach i dwóch tabelkach i działa jak chciałem div i table A gdy to samo próbuję zrobić na jednej ze znacznikami thead i tbody, to się sypie thead i tbody Czy mógłby mi ktoś z tym pomóc, bo już nie mam siły i od kilku dni się męczę? Ten post edytował Baku12345 9.04.2019, 02:33:45 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.05.2025 - 05:18 |