Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [HTML][CSS] Obrazek w prawym dolny rogu
kkuubbaa88
post 20.06.2008, 20:12:51
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

jak mozna ustawic obrazek w prawym dolny rogu w komorce tabeli, aby tekst mogl bez problemow oblewac go od gory i lewej strony bez zadnych problemow ?

Ten post edytował kkuubbaa88 20.06.2008, 20:13:19
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 20.06.2008, 20:35:07
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Wstaw go na końcu treści komórki i daj mu float: right?

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
Shili
post 21.06.2008, 00:02:03
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@up
To wcale nie wydaje się być tak proste, wtedy tekst nie opływa (co prawda nie wiem czy na komórkach, ale przy divach na pewno.

Nie znalazłam prostego rozwiązania, pewnie kluczę gdzieś mocno naokoło i kombinuję jak koń pod górę, ale bez js nie udało mi się otrzymać spodziewanego efektu a i z js nie do końca taki, jakiego powinnam się spodziewać. Na divach:

1. function oblicz()
  2. {
  3. var height1 = document.getElementById('tekst').scrollHeight;
  4. height1 = height1 - 125;
  5. document.getElementById('wypelniacz').style.height = height1 + "px";
  6. }
  7. <body onload="oblicz()">
  8. <table><tr><td style="width: 300px; height: 300px;">
  9. <div style="width: 1px; float: right; clear: right;" id="wypelniacz"></div>
  10. <div style="width: 100px; height: 100px; background: red; float: right; clear: right; margin-top: 20px;"></div>
  11. <p style="" id="tekst">Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries, but also the leap into electronic typesetting, remaining essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum. essentially unchanged. It was popularised in the 1960s with the release of Letraset sheets containing Lorem Ipsum passages, and more recently with desktop publishing software like Aldus PageMaker including versions of Lorem Ipsum.
  12. Why do we use it?</p>
  13. </td></tr></table>
  14. </body>

Trzeba się tylko pobawić marginesami i odejmowaną wartością w skrypcie. Na szybko nic innego mi do głowy nie przychodzi. Chociaż pewnie pomyślę, bo problem mnie zaciekawił.
+Quote Post
erix
post 21.06.2008, 08:11:36
Post #4

Grupa: Moderatorzy

Hmm, ale powinno dać się rozwiązać to przez sam CSS. Z tego, co rozumiem z Twojego rozwiązania, to przecież coś w stylu position: fixed.

Cytat
aby tekst mogl bez problemow oblewac go od gory i lewej strony bez zadnych problemow ?

A jakie problemy teraz występują?

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 22.05.2025 - 04:53