![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W tabeli łatwo sobie wyrównać miniaturki. Ale jak za pomocą CSS'a wyrównać obrazki, żeby były ładnie w wierszach i kolumnach. Zaznaczam, że nie wszystkie obrazki "panoramiczne", niektóre są robione "pionowo" i wtedy się rozjeżdża cały szyk, bo mają inną wysokość niż te "panoramiczne".
Czy ktoś poradził sobie kiedyś z tym problemem? Proszę o pomoc. Z poważaniem, Michał Ten post edytował dyniaq 22.07.2008, 10:04:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 399 Pomógł: 7 Dołączył: 11.06.2007 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
ja bym to uznał za dane tabelowe i obsadził w tabelce
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale nie są danymi tabelarycznymi. A możesz oznaczać zdjęcia klasami ? Odzdielając panoramiczne od robionych pionowo ? Czy nie chcesz się babrać bo nikt za Ciebie takiego kodu nie wygeneruje ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 4 Dołączył: 31.07.2006 Skąd: Oława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piotrwusek
No tak na łatwiznę to nie można iść. Kreton No da się. Wszystko z automatu leci, więc coś tam się wymyśli, żeby określić, czy panoramiczne, czy nie. A jeżeli już będą dwie różne klasy to wtedy co? -------------------- ~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo wtedy będziesz mógł sobie ładnie wyrównać obrazki w pionie i w poziomie. Bez tych klas się nie da bo vertical-align nie działa ani sztuczka z line-height na obrazku, który dostał w stylach display: inline. Sprawdzałem w Operze.
Rozumiem, że generujesz miniaturki i wszystkie maja takie same rozmiary, w sensie. Np. panoramiczne: 150x250 a pionowe 250x150 przykładowo ? |
|
|
![]()
|
|
Już prawie wszystko działa (pod FF3.0). Zastosowałem sposób z wykorzystaniem display:table. Wszystko ładnie z tym, że nie wiem, jak wyśrodkować teraz obrazek.
Podsyłam kodziki: CSS:
-------------------- ~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
|
|
|
![]()
|
|
Dobrze było by się zorientować czy działa to na IE 6 i 7 , nie ?
|
|
|
![]()
|
|
No na razie to się tym nie martwię. Najpierw ma działać na normalnych przeglądarkach.
A IE6 nawet mi nie chce wyświetlić czegokolwiek bo ma jakiś problem z deklaracjami XML. A wracając do sedna. Wiesz jak wyśrodkować te obrazki? -------------------- ~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
|
|
|
![]()
|
|
Chodzi o to to, że w poziomie możesz bez problemu wyśrodkować obrazek. Jeśli jest elementem blokowym to :
Kod margin: 0 auto; .Problem jest jak chcesz wyśrodkować w pionie. Ważne jest określenie czy to panorama czy pionowe. Załóżmy masz swoje zdjęcie w kontrzenerze o wysokości 300px. Zdjęcia panoramiczne maja 150px wysokosci a pionowe 250px. I teraz aby obrazek był wyśrodkowany w pionie musisz nadac odpowienie marginesy, czyli Kod margin: 75px 0 dla panoramicznego i Kod margin: 25px 0 dla pionowego.Wyskokość zdjęcia i marginesu po zsumowaniu wyniesie 300px czyli tylke ile chcesz. Wszystko będzie i w pionie i w poziomie. Rozumiesz o co mi chodzi? Ten post edytował Kreton 24.07.2008, 15:35:50 |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję za pomoc. Wszystko ładnie śmiga. Choć trochę lipa, że trzeba to taką okrężną drogą osiągać. No i mimo wszystko metoda wciąż jest trochę "na sztywno". Mam nadzieję, że kiedyś doczekam dnia, kiedy będzie można wszystko ładnie w CSSie zrobić i nie będzie już IE
![]() -------------------- ~ kim jest Ta, co mi w oczach zasadza takie drzewo? ~
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:54 |