![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W walce z CSSami ![]() ![]() (DIV jasny - pochodzi z indexu, ciemny ze stopki) 1) Nie wiem dlaczego ciemny div jest nad jasnym chociaz: -ma z-index mniejszy niz on - w kodzie wystepuje po zamknieciu WSZYSTKICH poprzednich divow (oraz ma position: absolute) 2) Jasny DIV, też nie jest prawidłowy, gdys wyswietla tekst jedynie do końca strony, czyli jak w temacie, chociaz tekstu jest jeszcze sporo to scrolla do całej strony nie ma (nie ma tez do diva, ale tam go akurat nie chce) Prosze o porady, bo juz siedze i klepie rozne kombinacje position itp i nic i nic i nic... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast rysunków podaj faktyczny kod XHTML i CSS!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn. myslalem, ze robie ewidentny błąd i obejdzie sie bez wklejania kodu z 15 divów, ktorych i tak nikt nigdy nie czyta, a to tylko z niecheca.
Wlepie kod: div ciemny (stopka) Kod .stopka{ background-color:#161d26; height:100px; position: absolute; bottom: 0; left: 0; width: 100%; z-index: 500; } jasny (ten, ktory mi sie ucina i wystaje spod stopki) Kod .zaw_lewa_lewa {
background-color: #522254; width: 40%; float: left; z-index: 300; display: block; overflow: visible; } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w .stopka zamiast:
Kod position: absolute; bottom: 0; left: 0; daj: Kod clear: both;
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Mam jeden genialny. Wrzuc ta strone publicznie a my ci ja przetrzepiemy na 150 sposobów.
Ten post edytował wookieb 10.12.2008, 09:09:45 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Alez proszę bardzo. KLIK
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Jedyna rzecza jaka tutaj ma prawo miec position:absolute to stopka jezeli ma byc zawsze tuz przy koncu przegladarki to dajesz jej
Kod position:absolute; bottom: 0px; Po drugie wywal reszte absolutów ponieważ są kompletnie niepotrzebne. Po drugie tresci twojej strony nie widac pod FF. Bynajmniej wersji 2 http://kurs.browsehappy.pl To że dzieki position absolute mozna ustawic element gdzie sie chce to nie znaczy ze trzeba z niego czesto korzystac. Znaczna wiekszosc da sie zrobic bez tej wlasciwosci przez co znacznie zwieksza sie szansa ze strona bedzie dobrze wygladala pod kazda przegladarka. Ten post edytował wookieb 10.12.2008, 09:42:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po drugie tresci twojej strony nie widac pod FF. Bynajmniej wersji 2 U mnie na FF (jak i na kazdej innej przegladarce tresc jest, IE 6, FF 3, Opera), tyle ze jest problem z lewa kolumna (jak widac jest ucinana i nie mozna przewinac strony by zobaczyc cały tekst). Jak wroce to pokombinuje z tymi absolute, ale gdyby to działało, to dawno by juz ich tam nie bylo gdyz kazdy div byl robiony metoda prob i bledow. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Uwierz mi ;> Po wywaleniu absolutów i odpowiedniej modyfikacji napewno da się zrobić ;> A jeszcze fajnie by było gdybys zapodal grafike projektu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ok, z absolute została jedynie stopka. Rozjazd. Kombinuje z relative - rozjazd. Fixed, inherit - rozjazd, nie wiem jak to pogodzic. Bylo dobrze z tymi absoluatmi, jedynie ten brak rozciągliwosci doskwierał i przykrywanie stopką reszty. Nawet podczas kombinowania bez absolute nie udało mi sie osiagnąc przewijania strony w pionie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 213 Pomógł: 39 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: 3city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@wookieb napisał Ci wyraznie co powinieneś zrobic, ale nie posłuchałeś go. dwa razy kliknąłem w firebug, i strona wyświetla się poprawnie.
1-szy klik: wyłączyłem absolute dla stopki 2-gi klik. USUNĄŁEM OVERFLOW DLA BODY style.css:13 przepraszam za brak literki "ci" edit: dodatkowo masz position: fixed w div#szeroki_top > div#container > div.gora_index co też chyba nie zamierzałeś żeby się tak zachowywało jak się zachowuje na Twojej stronie. Ten post edytował hiszpanespaniol 10.12.2008, 20:14:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzieki koledzy za nakierowanie, szczegolnie te zapomniane overflow w body.
![]() Gra muzyka teraz ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 06:59 |