![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chciałabym zrobić różne skórki dla mojej strony i napisać skrypt w php, który umożliwi ich zmianę. Ale mam z tym kilka trudności.
a- Najfajniej byłoby użyć formularza i przesłać informacje o skórce metodą post bo wtedy nie musiałabym nic mieszać z adresem strony. Ale tutaj jest kłopot bo przyciski formularzy są po prostu brzydkie. Czy da się je jakoś zmienić aby wyglądały jak tekstowe odnośniki albo jak obrazki? b- Fajnie by było gdyby możliwa była zmiana czcionki, to znaczy większy albo mniejszy tekst. I tutaj ma trudność, bo użyam różnych wielkości czcionki na stronie i każda jest zdefiniowana jako np 12px. Czy da się coś zrobić abym nie musiała podmieniać całych arkuszy stylów a jedynie zmienić np o 20% wielkość wszystkich czcionek? Gdzieś to widziałam i bardzo mi się spodobało, ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie. Może ktoś ma linka do strony z taką możliwości? pozdrawiam Jola |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 33 Dołączył: 30.01.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. <input type="image" />
2. daj * { font-size: 105%; } to czcionka się powiększy o 5% -------------------- http://rafal.brzezinski.me - skrypty, tutoriale i inne.
Jeśli udało Ci się rozwiązać problem podziękuj osobom, które ci pomogły. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co chcesz zrobic ogolnie tyczy sie stylow i wystarczy, ze zaladujesz
inny formularz stylow i po problemie. Jesli jednak chcesz to zrobic tylko w php to przeciez to zaden problem. Mozesz w zaleznosci od wyboru skorki zmieniac calkowicie wyglad strony. Nr skorki mozesz np ladowac do ciastek i nie trzeba bedzie nawet zapamietywac tego w bazie tylko informacja o tym zapamieta sie na komputerze uzytkownika. Powiekszanie samej czcionki odradzam na stronie jesli procz tego masz jeszcze inne elementy bo Ci sie strona rozjedzie w niekontrolowany sposob ... chyba, ze zbudujesz tak strone, ze przewidzisz to w najdrobniejszym szczegole. Ale tak poza tym to nie trzeba do tego pisac zanych skryptow ![]() ctrl + kolko myszki albo ctrl + '+'/'-' i strona sie powieksza i zmniejsza. Jesli chodzi o przyciski i roznego rodzaju formularze to poczytaj o stylach.
I juz masz innaczej wygladajacy formularz. Poza tym jesli tekst styli umiescisz w osobnym pliku css, a na stronie bedziesz go tylko ladowac i dodawac nazwy styli do wykonania w roznych czesciach strony to jesli bedziesz chciala w przyszlosci zmienic cokolwiek na stronie to wystarczy zmienic tekst w stylu i wszystkie te elementy zmienia sie jednoczesnie. Napisze Ci tak ... w koncu Cie to nie ominie wiec zacznij od razu ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 0 Dołączył: 12.07.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ale ja mam style css w osobnych plikach, kilka plików tworzy całe formatowanie strony. Np jeden opisuje wygląd jednej części strony a drugi innej części. I teraz czy zamiast tworzyć kopie tych plików jedynie ze zmianą wielkości czcionki mogłabym jakoś to inaczej zrobić?
A co do wielkości czcionki to raz na stornei mam 10px a raz 12 a raz 13px i teraz sobie myślę czy da się jakoś tak zrobić żeby ustawić podstawową wielkość czcionki tylko raz. A pozostałe zdefiniować jako funkcje tej podstawowej? Np dużaczcionka = 1.5*normalnaczcionka. Czy w css da się tak zrobić? Bo nie znalazłam tego. pozdrawiam Jola A byłaby zapomniała. Gdzieś naczytałam się, że zmiana stylów formularza jest zła bo nie działą we wszystkich przeglądarkach i w ogóle żeby nie ruszać formularzy. Czy to prawda? Bo fajnie byłoby jakby te linki do zmiany skórek były formularzami z metodą post. Bo adres by się nie zmieniał. Nie byłoby problemów z tym, że pojawi się taki adres: indeks.php?skin=1?skin=2?skin=1?skin=3 Co o tym myślicie? Robić odnośniki jako formularze? Dobre to będzie? pozdrawiam Jola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 15 Dołączył: 17.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale ja mam style css w osobnych plikach, kilka plików tworzy całe formatowanie strony. Np jeden opisuje wygląd jednej części strony a drugi innej części. I teraz czy zamiast tworzyć kopie tych plików jedynie ze zmianą wielkości czcionki mogłabym jakoś to inaczej zrobić? Mozesz. Mozesz np pominac w stylu wielkosc czcionki a styl dodac na poczatku strony w stalym ladowanym emencie i jak strona staruje to nadawac wielksc czcionki. Po co masz to w kilku plikach ? Cytat A co do wielkości czcionki to raz na stornei mam 10px a raz 12 a raz 13px i teraz sobie myślę czy da się jakoś tak zrobić żeby ustawić podstawową wielkość czcionki tylko raz. A pozostałe zdefiniować jako funkcje tej podstawowej? Np dużaczcionka = 1.5*normalnaczcionka. Czy w css da się tak zrobić? Bo nie znalazłam tego. W stylach nie da sie tak, ale da sie w php i mozesz wlasnie zrobic tak jak Ci napisalem wyzej. Cytat A byłaby zapomniała. Gdzieś naczytałam się, że zmiana stylów formularza jest zła bo nie działą we wszystkich przeglądarkach i w ogóle żeby nie ruszać formularzy. Czy to prawda? Dzialaja we wszysytkich pod warunkiem, ze zrobisz to dobrze. Niestety nikt tego za Ciebie nie zrobi. W internecie znajdziesz mnustwo opisow. Cytat Bo fajnie byłoby jakby te linki do zmiany skórek były formularzami z metodą post. Bo adres by się nie zmieniał. Nie byłoby problemów z tym, że pojawi się taki adres: indeks.php?skin=1?skin=2?skin=1?skin=3 Co o tym myślicie? Robić odnośniki jako formularze? Dobre to będzie? To podstawowe dane o stronie zapamietuj sobie w sesjach. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 00:46 |