![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej,
próbuję sobie ostatnio skończyć swoją stronkę i wszystko działało by pięknie gdyby nie to, że pod Google Chrome mam pewien dziwny błąd. Poniżej screen i opis. ![]() Pierwsza część obrazka pokazuje to co mam na stronie: są to 2 div'y jeden pod drugim 'tlo' i 'banner' (oddzielone czarną kreską). W lewej części widać dziwny tekst, który nie wiadomo czemu pojawia się pomiędzy tymi dwoma div'ami i powoduje przesunięcie bannera o parę pixeli w dół (przez co tło się rozjeżdża i nie wygląda jak trzeba). W prawej części obrazka jest pokazana ta sama sytuacja zaraz po usunięciu tego dziwnego bloku tekstu (z poziomu przeglądarki kodu google chrome). Oczywiście powinno być tak jak w tym drugim przypadku i jest tak we wszystkich przeglądarkach oprócz Google Chrome, który nieustannie dodaje sobie ten dziwny tekst. div tlo znajduje się w pliku index.php i za pomocą include() w zależności od $_GET przesłanego w adresie podklejam stronę home.php (lub inne) w której jest div banner. w index.php:
skrypt który includuje sys.php:
i home.php w którym jest div banner:
Z kolei kod źródłowy wyświetlony za pomocą przeglądarki: No i gdzie tu ukrywa się ten dziwny tekst? Jak go zlikwidować? Już brakuje mi pomysłów co może być tego powodem... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 587 Pomógł: 131 Dołączył: 8.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Pewnie nie możesz wystawić tego na zewnątrz:) Moje rady. 1. Zwaliduj źródło dokumentu. 2. Zmień trochę plik home.php dodaj/usuń wcięcia, a najlepiej niech leci ciurkiem bez żadnych spacji, usuń tag zamykający plik php (?>). 3. Sprawdź czy pliki są w poprawnym kodowaniu w zależności do twojego atrybutu charset="". Ten post edytował rocktech.pl 19.01.2012, 08:59:57 -------------------- Despite the tons of examples and docs, mod_rewrite is voodoo. Damned cool voodoo, but still voodoo. --Brian Moore
I never go looking for a sucker. I look for a Champion and make a sucker of of him. --Amarillo Slim Home-made : js-gui-classes | Accordion | Tabs | Carousel / php-sms-classes | Obsługa bramki SMS MultiInfo | Obsługa bramki SMS Mobiltek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 2 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Za chwilke dam znać a pro po wyników walidacji
2) Ok, plik zmienię na taki bez spacji w kodzie. Natomiast z tego co kojarzę (nie mam teraz dostępu do kodu) to nie mam tam znacznika <?php bo tam siedzi fragment strony w XHTML'u. zmienię także rozszerzenie na .html i zobaczę ![]() 3) Kodowanie pliku jest ok. W edytorze mam ustawione utf 8 i tak samo w plikach Za okolo 2h dam znać co i jak ![]() Dzięki za wskazówki Ok, sprawdzone walidatorem. Jeśli chodzi o kod strony to wyrzuciło parę ostrzeżeń w miejscach gdzie korzystam z linków w postaci www.example.net/index.php?p=home&costam=coinnego Poprawię & na '&' tak jak to w3c zaleca. Co do css to był czysty z jednym zastrzeżeniem: Niznany pseudo-element lub pseudo-class :last-child Jak wrócę do domu to się też tym zajmę i dam znać ![]() ******************************************************* //EDIT Problem rozwiązany! Dzięki za odesłanie mnie do walidatora, bo chyba w najbliższym czasie bym tam nie trafił sam. Problemem było to, że Dreamweaver domyślnie dołączał do wszystkich plików BOM, a ja zapomniałem go wyłączyć dla tych podklejanych przez include(). Oczywiście po wyłączeniu dodawania BOM na początku plików (tych podklejanych) problem zniknął ![]() Teraz pozostaje zmienić to w plikach. Ech ![]() Wielkie dzięki ![]() Ten post edytował Kulfon 19.01.2012, 15:22:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.05.2025 - 06:08 |