![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam nastepujace divy ze stylami: <body>
<box>
<footer>
Chciałbym zrobić tak, zeby na wysokości diva box z jego prawej strony (rowno od gory) byl kolejny div ktory w miare scrollowania w dol rowniez sie przesuwal. Probowalem rozwiazan ze stackoverlflow takie jak tu http://stackoverflow.com/questions/6282403...ext-to-an-image ale niestety nic nie dziala lub rozwala strone. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 872 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem, ale tag <body> powienien być unikatowy na stronie, chyba że chodzi ci o klasę .body dla tagu DIV
jeżeli chcesz mieć element obok, to należy użyć stylu: float:left/right; lub przesunąć na sztywno własnościami top, left, right lub margin Jeżeli chcesz aby element poruszał się razem ze scrool używasz własności position z wartością fixed czyli position: fixed. Zrób sobie testowo czy boxy DIV: Kod <div> <span>TEST 1</span> </div> <div> <span>TEST 2</span> </div> <div> <span>TEST 3</span> </div> <div class='fix'> <span>fixed</span> </div> i style Kod div { text-align:center; background-color: #eee; margin: 5px; float: left; padding:50%; } span { display: inline-block; margin-top:43%; } .fix{ width: 100px; height:100px; position:fixed; padding: 0; background-color: #aaa; margin: 50px; } np. tutaj: http://cssdeck.com/labs Ten post edytował Tomplus 17.09.2015, 09:15:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 18.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodalem po divie box diva z nastepujacymi stylami; style="float: left;padding: 50%;display: inline-block;"
Aczkolwiek tekst wewnatrz diva wyswietla sie pod divem box a nie obok. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 872 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DIV domyślnie jest blokowy, a ty zrobiłeś go liniowego, więc nie ma co się dziwić że tekst jest na zewnątrz:
display: block-inline; powinno być. przetestuj style które przygotowałem, potem to rozbuduj. |
|
|
![]()
|
|
block-inline? CHyba nie ma czegos takiego.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 30 Dołączył: 22.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... ale za to jest inline-block
![]() |
|
|
![]()
|
|
No i tak wlasnie mam
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 824 Pomógł: 106 Dołączył: 14.03.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Oczywiście że nie ma, bo każdy tag blokowy ma wnętrze liniowe z definicji. https://drafts.csswg.org/css-display/#display-value-summary ![]() Osobiście lekko zmodyfikowałbym kod @fate'a: temu czerwonemu dałbym left: 90% zamiast width: 10% - IMO przejrzyściej (bo chcemy, żeby był tak, gdzie się kończy lewy i widać to wyraźnie w kodzie). -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.05.2025 - 05:09 |