![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jestem zielony w aplikacjach webowych. Uczę się PHP i robie to w sposób najprostszy budując coś tam. Problem polega na tym iż już kilkakrotnie spotkałem sie z opinią iż w bazach mySQL nie zaleca się w tabelach umieszczać pola z grafiką i przechowywać w nim danych w postaci binarnej jakim jest obrazek, ale nikt, przynajmniej ja jeszcze nie trafiłem na racjonalne wytłumaczenie tego zastrzeżenia. Jeżeli ktoś zna miejsce gdzie można o tym poczytać albo sam by się podjął wyłuszczyć powody był bym wdzięczny.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
wrzucając pliki do bazy strasznie ją powiększasz. nie jest to może wielki problem przy małych plikach do kilka kb, ale robiąc w tes sposób galerią - sam pomyśl. poza tym łatwiej i chyba szybciej jest zapisywać obrazy w plikach i je otwierać
-------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybacz ale to nie jest argument, można by go uznać za takowy w sytuacji gdy by waga pola była ustawiona na np. :64 kb a ładowane by były obrazki o wadze 1 kb wówczas można by powiedzieć iż przy rezerwacji przestrzeni dyskowej na sztywną długość 64 kb mamy poważną stratę w wykorzystaniu przestrzeni dyskowej ale życie uczy iż mamy do czynienia z odwrotną sytuację usiłujemy załadować obrazki większe niż to możliwe, bo lepiej je oglądać. Kwestia zapisania do bazy danych pliku graficznego jest z punktu kodu banalnie prosta to jedno zapytanie SQL zamiast przenosić z folderu tymczasowego do folderu docelowego wykonujemy zapytanie i problem z głowy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko że każdewyświetlenie pliku to zapytanie do bazy.
Rozmiar bay z samym tekstem potrafi być duży, a dożucanie plików to jeszcze powiększa. Do tego sama logika tego działania plik lepiej zachować jako plik, a jedynie informacje o jego loklizacji (nazwie wielkości, czy co tam jest użyteczne) przechowywać w bazie. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
Logika może i słuszna ale mozna by było ją tez zastosowac do kazdego innego pliku nawet tekstowego po co ładowac tekst do bazy kiedy mozna by było wpisać tylko link do pliku tekstowego, proszę o bardziej przekonywujące argumenty, odnosze jak narazie wrażenie że to fobia do baz a nie głębsze przemyslenia.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 3 Dołączył: 30.12.2006 Skąd: co skąd? Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
przecież nikt ci nie zbarania wrzucać obrazów do bazy. twój wybór. każdy ma inne podejście i co innego się dla niego liczy. wrzuć sobie obrazki i nie marudź o argumenty, których i tak nie uznajesz
-------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
Potrzebujesz konta bankowego? Nie? Każdy potrzebuje. Porównaj konta i wybierz najlepsze dla siebie Zostań milionerem zaczynając od zbierania truskawek. Każdy może być bogaty - to nie mit. |
|
|
![]() ![]()
|
|
Czemu się złościsz to tylko dyskusja faceta który lubi i zna bazy danych ale nie w zastosowaniu webowym dla mnie SQL nie jest problemem a nie mam zaufania do zapisów "nie bo nie". Uznam kazdy racjonalny argument.
Gdy by naprzykład padł taki: iż nie ma w mySQL zwalniania przestrzeni dyskowej po wykasowaniu rekordu i tabela by sie rozrastała do niebotycznych rozmiarów to uznał bym to komentujac ze mySQL to lipa niedopracowana, lub inny podobnej wagi może coś w strukturze i powiazaniach tabel moze problem lezy w kwerendach /zapytaniach SQL-ich/ nie wiem z tąd moje drażenie tematu, zastrzeżenie się nie wzieło z powietrza. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Logika może i słuszna ale mozna by było ją tez zastosowac do kazdego innego pliku nawet tekstowego po co ładowac tekst do bazy kiedy mozna by było wpisać tylko link do pliku tekstowego, proszę o bardziej przekonywujące argumenty, odnosze jak narazie wrażenie że to fobia do baz a nie głębsze przemyslenia. ![]() Myśl co piszesz "ładować tekst do bazy" dokładnie ładuje się tekst nie plik tekstowy. A dlaczego nie ładować obrazków, no przecież piszę, aby użytkownik mógł je zobaczyć, musisz mieć skrypt który się połączy pobierze i wyświetli, a przecież lepiej zostawić jako plik i je serwer wyśle. Ważne jest to że obrazek (czy dowolne pliki) nie stanowią integralnej części strony, są do nich linki, a tekst jest umieszczany przy generacji tylko i w surowej formie nic nie reprezentuje, a pliki czy to graficzne czy dokumenty czy jakiekolwiek są osobną rzeczą, można je same bez formowania używać, więc przydaje się dostęp bezpośredni. A takiego nie ma jak są w bazie. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jasiek: przechowywanie plikow (obrazkow) poza baza stosuje sie glownie dla zwiekszenia wydajnosci (nie zajmowalem sie tym i nie porownywalem osiagow), oczywiscie kosztem wiekszego skomplikowania systemu dostepu do tych plikow.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Sedziwoj
to jest argument wart uwagi. Zakładasz że chcesz ten obrazek edytować i po zmianach powtórnie ładowac na serwer...ale powiem uczciwie nie stanowi to zadnego problemu w bazach danych nie umieszczanych na serwerze w necie, nie znam jeszcze na tyle zasad obsługi bazy mySQL by wiedzieć jaki to problem pobrac obrazek z bazy w postaci pliku powiedzmy w formacie *.jpg bo wyświetleniem jego na stronie nie mam problemu ale jego import jest mi jeszcze niedostepny ...raptem drugi tydzien walcze z PHP ![]() dr_bonzo to może być problemem, szkoda że nie napisałeś jak to ma się w porównaniach a może znasz jakies linki gdzie o tym pisze ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Minuta googlowania: http://www.zend.com/zend/trick/tricks-sept-2001.php
wyszlo im 30% wolniej dla trzymania obrazkow w bazie -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja mam takie pytanie bo mój profesor od infy ma zryty beret i robi bazę danych na zaliczenie w kiepskim Access'ie a ja w MySQL tylko że moje pytanie jest takie jak sięwstawia w MySQL grafikę bo się uparł koleś. WIem że to idiotyczny pomysł ale musi tak być!!!
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
temat wałkowany milion razy - u góry masz funkcję szukaj, a jak nie wiesz gdzie zapytaj wujka googla
Ten post edytował sagittariuspl 1.06.2007, 20:20:18 -------------------- Tylko sprawdzone typy bukmacherskie na BetGen.pl
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 284 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2007 Skąd: Globalna wioska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No niestety powyżej nie ma ale znalazłem u wujka :-) ale mnie nie chodziło o skrypt PHP tylko jak dorzucić "ręcznie" do bazy danych może np przez phpmyadmni?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pozwolę sobie do tematu powrócić - nie ma problemu z wrzucaniem obrazków do bazy, ona sobie poradzi. I właśnie dzięki takim rozwiązaniom ciekawe zlecenia czasem dostaje ("zrób, żeby to działało szybciej"
![]() przy 3 odwiedzających dzienie nie jest to problem ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 27.04.2025 - 08:13 |