![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie dotyczy zasadniczo MySQL, ale problem dotyczy wszystkich baz danych, łącznie z MS Access.
Otóż mam sobie jakieś dane (powiedzmy, że w arkuszu Excela) i chciałbym je zamienić na bazę relacyjną. W tym celu rozbijam powtarzające się wartości na osobne tabele, przypisuję im automatycznie klucze i... co dalej? Jak zamienić wartości w tabeli głównej na numery indeksów na podstawie tychże indeksów? Żaden program, który obadałem, nie sugeruje nawet istnienia takiej możliwości. Drugi problem to uzupełnianie dalej tych danych, już po wsadzeniu ich do w bazy. Co zrobić, żeby nie musieć ciągle wpisywać wartości z indeksów? Wiem, w Accessie zrobię sobie formularz z listą rozwijaną, ale nawet to nie zadziała, jeśli mam na niej 100 elementów. Jakieś sugestie? silvermane PS. Przydałby się program do hurtowej konwersji mdb <-> sql (znalazłem tylko takie tabela po tabeli, i to jeszcze z wklepywaniem własnej struktury bazy). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Możliwe jest. Mam progsa Access2MySQL, który przewala bazy. Poszukaj, jak nie znajdziesz, podeślę (8MB)
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(Kshyhoo @ 2005-01-18 20:11:16) Możliwe jest. Mam progsa Access2MySQL, który przewala bazy. Poszukaj, jak nie znajdziesz, podeślę (8MB) Chyba znalazłem ten program w http://www.data-conversions.net/access-to-...-converter.html, ale jest płatny (trial do 5 uruchomień). W sumie nie chcę piracić ![]() silvermane |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
To import Access data to MySQL, get a 30-day free trial of Navicat from Navicat
I tu... I tu... Ten post edytował Kshyhoo 18.01.2005, 23:23:31 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, ale już rozwiązałem problem po swojemu, tzn. poprzez php. Trochę to hakerskie, ale operacja jest na razie jednorazowa, więc pójdzie sprawnie.
silvermane |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:57 |